Пиеси, посветени на любовта и страстта, ще представи балет „Арабеск“ в Добрич

Балет „Арабеск“ представя една завладяваща програма, специално подбрана за празника на гр. Добрич - 25 септември от 19.30 ч. на сцената на Драматичен театър „Йордан Йовков“.

Пиеси, посветени на любовта и страстта, ще представи балет „Арабеск“ в Добрич

Трупата ще представи  пиеси, посветени на любовта и страстта, изпълнени с красота, хумор и малко тъга.  В програмата са включени едни от най-ярките нейни постановки. „Нестинарка“ на голямата Маргарита Арнаудова разкрива мистерията на българската душевност, закодирана в нашия фолклор. Култовата творба на Марин Големинов е създадена през 1940 г. От премиерата си през 1978 г. „Нестинарка“ шества по българските и световни сцени като емблема на Балет „Арабеск“. Сюжетът на спектакъла е изграден върху основата на стар народен обичай - игра върху огън в деня на празника св. Константин и Елена. На фона на този обичай се развива личната драма на главната героиня. Изтерзана от хорските клюки, неразбрана от любимия човек, отчаяна от самотата си, тя смята, че причината за нейното нещастие е отричането й от св. Константин. Обезумяла от мъка, тя танцува в огъня и изгаря в него. За големия успех на този спектакъл не само на българските сцени, но и зад граница, допринасят изключителните изпълнителски качества и индивидуалност на танцьорите от трупата.


„Двойственост“ на английската хореографка Лиз Лий е любимо заглавие в репертоара на трупата. Танцьорите на Балет “Арабеск” създават  един впечатляващ спектакъл, вдъхновен от огнената музика на тангата на Астор Пиацола и стиховете на Пабло Неруда.

„БЛА,БЛА…“ представя виртуозния танц на американския хореограф Морис Кози. Динамичен спектакъл разкриващ забавни характери, поставени в абсурдни ситуации на ръба на трагичното и комичното. Спектакълът е свеж и зареждащ благодарение на изпълнението на блестящите млади звезди на Балет „Арабеск“ - Андрея Андонова, Виктория Петрова, Петя Колева, Стефан Вучов,Филип Миланов и експресивната и винаги изненадваща  Ангелина Гаврилова.

Спектакълът с вдъхновяващите изпълнения на Балет „Арабеск“ е подарък на Община Добрич за гражданите и гостите на града за Празника и е с вход свободен.

ПРОГРАМА

1. Нестинарка

Музика - Марин Големинов

Хореография - Маргарита Арнаудова

Сценография и костюми - Мария Трендафилова

Участват:

Демна – Даниела Иванова

Найден – Стефан Вучов

Струна – Константина Ханджиева

Нестинарки- Андрея Андонова, Александра Савова, Виктория Петрова, Елизабет Якимова, Петя Колева, Стефка Табакова, Таня Кацарова

Клюкарки –  Валери Миленков, Ервин Есен, Наско Николчов, Светлозар Тинев, Филип Миланов

2. Матернита“

Музика - А. Филетта

Хореография - Антония Докева

Участват - Ангелина Гаврилова, Елизабет Якимова, Таня Кацарова

3. Двойственост

Музика - Астор Пиацола

Хореография - Лиз Лий (UK)

Костюми - Цветанка Петкова Стойнова

4. Бла, Бла...

Музика - Джони Транк и Джус ансамбъл

Хореография -  Морис Кози (САЩ)

Участват - Ангелина Гаврилова, Андрея Андонова, Виктория Петрова, Петя Колева,  Наско Николчов, Стефан Вучов, Филип Миланов