Изображения на символи на Тервел се проектират вечер върху фасадата на музея в града

Зала „Кан Тервел“ в Общинския музей в Тервел ще бъде официално открита на 22 септември от 14 часа, съобщават от Общината.

Изображения на символи на Тервел се проектират вечер върху фасадата на музея в града

В залата може да бъде видяна восъчна фигура на Кан Тервел – конник, фигури на знатна двойка прабългари, негови съвременници, прабългарска юрта, макет на двореца на Кан Тервел в Плиска, холограма, пресъздаваща въздигането му в кесар на Римската империя (Византия). Представени са още изложба от 18 пана, събрали фотоси и текстове от исторически извори за Кан Тервел, банери за различни артефакти, свързани със следата, която е оставил в българската и европейската история, издания, посветени на него, юбилейни монета и марка, посветени на 1300 годишнината от победата над арабите при Константинопол, спомени за създаването на паметника на кана в града, родословно дърво на рода Дуло.



За гостите е подготвен запис на беседа за всичко, което те ще видят в залата. В деня на откриването ще ги очакват уредникът Боряна Петрова и историкът Стойка Жекова. За децата и техните придружители са подготвени и забавни преживявания – поставяне на печата на Кан Тервел от червен восък върху договора между България и Византия от 716 година и възможност за снимки с реквизит от филмирането на холограмата – облекла и корони на Кан Тервел и император Юстиниан II.

Всички останали зали и експозиции в музея са напълно обновени, със записани беседи, атрактивни експонати и възможности за забавления. Те също ще бъдат разгледани от посетители за първи път.

Вечер върху фасадата на музея се проектират изображения на символи на град Тервел.

В празничния 22 септември музеят ще приема гости от 14 до 17.30 часа. На 23 септември ще можете да го посетите от 9 до 18 часа.

Музеят ще има ново работно време.Той ще е отворен шест дни седмично. Работното му време ще бъде обявено на електронната страница на Община Тервел и във фейсбук страницата на общината.