Увеличава се потреблението на незаконни цигари в Добрич

Добрич е сред градовете в страната, в които се увеличава делът на потребление на цигари, непредназначени за българския пазар, сочат данни от изследване, публикувани в сайта на МВР.

Увеличава се потреблението на незаконни цигари в Добрич

Те бяха представени на традиционна работна среща, организирана от „Инициативата срещу незаконната търговия“ с представители на правителството и правоприлагащите органи. 



На нея бе отчетено, че в страната делът на потребление на цигари, непредназначени за България, през второто тримесечие на 2018 година е 4.7 процента. Това е спад с 1.1 пункта спрямо първото тримесечие и е най-ниското ниво на незаконна търговия с цигари, откакто се осъществява изследването. 

В Добрич за първите три месеца на годината потреблението на незаконни цигари е 3.3 процентна, докато през второто тримесечие се е увеличило на 6 на сто. В нашия град то е над средното за страната. 

Другите градове, в които делът на потребление на цигари, непредназначени за българския пазар, остава над средното за страната или се повишава, са Велико Търново, Видин, Хасково, Бургас, Пловдив, Ямбол, Плевен и Сандански.  

В 10 града нивото на потребление на нелегални цигари е по-ниско от средното за страната. Това са Асеновград, Благоевград, Перник, Свиленград, Кюстендил, Монтана, Дупница, Димитровград, Пазарджик и Стара Загора.

Изследването за пореден път показва, че основните марки цигари, които се разпространяват нелегално, са от типа т. нар. „illicit whites” (търговски марки без аналог на легалния пазар и създадени с цел незаконна търговия), посочват от МВР.

“Инициативата за борба с незаконната търговия“ стартира през 2010 година. В нея участват Бритиш Американ Табако Трейдинг България ЕООД, Булгартабак Холдинг АД, Джапан Табако Интернешънъл България ЕООД, Импириъл Табако България ЕООД и Филип Морис България ЕООД . Нейната основна цел е да подпомага правоприлагащите органи в България в борбата срещу незаконната търговия с цигари чрез обмен на данни и други дейности. 

Проучването се възлага на независима изследователска агенция от 5-те тютюневи компании и се осъществява ежегодно за последните 10 години по метода на анализ на празни опаковки от цигари, събирани в 20 големи града на страната с над 47 процента от населението в България. В допълнение незаконното потребление се измерва и в някои по-малки градове, резултатите за които също се представят отделно за всеки от тях.