Тежкото състояние на болницата в Добрич обсъдиха на среща при областния управител

Среща за състоянието и проблемите на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич бе проведена при областния управител Красимир Кирилов.

Тежкото състояние на болницата в Добрич обсъдиха на среща при областния управител

Тя бе свикана по негова инициатива във връзка с доклада за състоянието на лечебното заведение, изпратен му от болничното ръководство. 


В срещата при областния управител участваха изпълнителният директор на МБАЛ, д-р Светозар Байчев, д-р Димитър Мартинов - член на Съвета на директорите, д-р Светла Ангелова - директор на РЗИ, д-р Бисерка Пачолова - директор на РЗОК, и д-р Валери Веселинов, председател на Районната лекарска колегия. 

Пред тях д-р Байчев е акцентирал върху тежкото състояние, в което се намира болничното заведение, липсата на достатъчно финансови средства за обезпечаване на нормалната работа, недостига на кадри. В момента в МБАЛ работят 21 лекари-пенсионери и над 40 медицински сестри и акушерки в пенсионна възраст. 

Д-р Мартинов е изразил мнение участието на общините във финансиране дейността на болницата да бъде по-активно. Желателно е всяка година те да залагат определени суми в бюджетите си, за да подпомагат МБАЛ и това да стане практика, е подчертал още д-р Мартинов. 

Д-р Байчев е коментирал и проблема с орязаните от Здравната каса средства за вече извършена дейност. Само за август месец са спрени 5 клинични пътеки на стойност 3 280 лева, като общата стойност на санкцията от РЗОК нараства на 7 580 лв.