Три макета са експонирани в новия музей в Тервел

Макети на землянка от крепостта Скала край с. Кладенци , дворецът на хан Тервел в столицата Плиска и къща от Тервеско от края на XIX и началото на XX век могат да бъдат видени в новия исторически музей в град Тервел.

Три макета са експонирани в новия музей в Тервел

Крепостта Скала е била основно проучена в края на миналия век, след което находките са покрити отново със земна маса, за да бъдат консервирани. Археолозите Георги Атанасов и Валери Йотов издават книга , озаглавена „Скала крепост от X-XI век до с. Кладенци, Тервелско. 




Макетът на землянка представлява възстановка по схема и описания, направени от археолозите в книгата. Той е изработен от тервелчанката Добринка Цонева, по възлагане и информация, предоставени от Община Тервел.


Макетът на двореца на хан Тервел  е най-ранният и най-масивния каменен градеж в българската представителна архитектура за времето на Първото и Второто Българско царство. Той има четириъгълна форма с размери около 75 х 60 м. , с 4 кули при ъглите. Изготвен е по публикувана в изданието „Кан Тервел – спасителят на древна Европа”, възстановка , направена от арх. Ст. Бояджиев и триизмерен виртуален модел , изработен от арх. К. Миленов и арх. К. Цанкова. Макетът е изработен от тервелчанката Добринка Цонева, по възлагане и информация, предоставени от Община Тервел.


Макетът на къща е изработен по снимков материал от стара къща в тервелското село Безмер, от Иванка Йорданова, по възлагане и информация от Община Тервел.