Днес Народното събрание гласува решение за обявяване на гр. Добрич за "Град на Българската бойна слава"

Инициативата за обявяване на града ни за „Град на Българската бойна слава“ е подета с решения 35-27 на Общинския съвет на град Добрич от 26 юни 2018 г.

Днес Народното събрание гласува решение за обявяване на гр. Добрич за "Град на Българската бойна слава"

Тя е подкрепена от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, в качеството му на ръководител на Националния комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея, както и от Националното сдружение на общините в Република България. 


Предложението е внесено на 17.09.2018 г. от народните представители Пламен Манушев, Цвета Караянчева, Константин Попов, Христо Гаджев, Алтимир Адамов, Александър Сабанов, Даниела Димитрова.

Предложеният проект за решение на Народното събрание не изисква финансови средства и няма административни последици. 

В мотивите си вносителите посочват, че Добричката епопея от септември 1916 година е един от най-светлите примери за героизма и саможертвата на българския войник.  Тя отбелязва и участието на цялото население на гр. Добрич в отбраната, което няма аналог в цялата история на Първата световна война.

Този акт ще отдаде дължимата почит на загиналите за обединението на България и ще удовлетвори желанието на гражданите да се върне паметта на българите за тези славни събития, посочват вносителите.

Нека отдадем дължимата почит на загиналите и на героизма на българския войн за обединението на Отечеството“, се казва още в мотивите им.