Националните културни празници „Албена“ гостуваха в Каварна

С традиционната среща със значими съвременни български интелектуалци и творци в заседателната зала на Община Каварна гостуваха Национални културни празници „Албена”.

Националните културни празници „Албена“ гостуваха в Каварна

 За седемнадесета поредна година пътуващият фестивал, иницииран от издателство „Захарий Стоянов”, популяризира съвременната българска култура чрез прякото въздействие на словесното изкуство.



Гости на каварненската аудитория в рамките на фестивала бяха проф. д.ф.н. Васил Проданов, който представи книгите си „Системни цикли и бъдещето на историята:  Накъде върви светът?” и „Теория на българския преход”; проф. Стоян Райчевски, който говори по темите от своите изследвания „Календар и обредност в Странджа и Източна Тракия” и „Бежанство и преселвания на добруджанските и таврийските българи. 1913-1944”; литературният критик и философ Панко Анчев представи книгата си „Българският ум. Непрочетеният Димитър Талев” и „Българският ум. Теория и история“; публицистът и журналист Юрий Борисов говори за книгите си „Молба за рая”.


 

Своите поетични текстове представиха директорът на издателство „Захарий Стоянов” Иван Гранитски, Валентина Радинска и Цанко Цанев.

Издателство „Захари Стоянов“ и „Пътуващата академия“, както сами се нарекоха бяха подготвили своите книги като подарък за каварненската библиотека и за публиката. Те благодариха на Община Каварна за топлото посрещане.