Добрич сподели празника си със своите побратимени градове

На 25 септември 2018 г. град Добрич отпразнува 78-та годишнина от възвръщането на Южна Добруджа към България.

Добрич сподели празника си със своите побратимени градове

Този празник по традиция Добрич споделя със своите градове-побратими, към които както всяка година бяха отправени покани за тържествата. В празничните прояви се включиха делегации от град Кавадарци (Македония), Измаил, Първомайск (Украйна) и Залаегерсег (Унгария). Поздравителни адреси бяха получени от другите градове, които нямаха възможност да присъстват на тазгодишното тържество.



В рамките на посещението на чуждестранните гости Община град Добрич успя да проведе важни срещи по интересуващи и двете страни въпроси. Една от тези срещи бе между делегацията от Първомайск (Украйна), директора на МБАЛ Добрич – д-р Светлозар Байчев и д-р Емилия Баева – зам.-кмет „Хуманитарни дейности“ в Община град Добрич. По време на срещата бяха обсъдени перспективи на сътрудничество в сферата на здравеопазването и по-конкретно нуждата на болницата в Добрич от медицински персонал и възможността за свободните работни места в здравното заведение да кандидатстват специалисти от Украйна. Гостите останаха с приятни впечатления от опознавателната обиколка в болницата, която им бе предложена и споделиха, че в град Първомайск функционират частно и държавно медицински училища за фелдшери, медицински сестри и санитари. Освен това много специалисти от висшия медицински персонал проявяват интерес за работа в България.

Предстои тази възможност детайлно да бъде обсъдена с Министерството на здравеопазването, както и с Посолството на България в Украйна. Кметът на Община град Добрич и д-р Емилия Баева увериха гостите от Украйна в своята подкрепа на тази идея и обещаха съдействия за осъществяването й.

Малко преди празничните дни в Община град Добрич бе получена покана от най-новия град – побратим на Добрич – град Тамбов от Руската Федерация, който покани делегация от Добрич да участва в VІІІ-то издание на Международния Покровски фестивал. Традиционната проява е уникална площадка за демонстрация на културни традиции и народни занаяти от регионите на Русия и от други страни, както и за успешно представяне на занаятчийски, хранителни стоки и продукция на селското стопанство.

Гостите на Добрич за празника останаха очаровани от жителите му и от тяхното гостоприемство и им пожелаха здраве, мирно небе и просперитет!