Експерти от Министерството на земеделието и храните поредставиха Общата селскостопанска политика на ЕС в Добрич

Експерти от Министерството на земеделието и храните поредставиха програма за „Подпомагане на агросектора и развитието на селските райони чрез Общата селскостопанска политика на ЕС през 2019 г.” в Добрич.

Експерти от Министерството на земеделието и храните поредставиха Общата селскостопанска политика на ЕС в Добрич

Симеон Кузманов, експерт по директни плащания от Министерството на земеделието и храните, презентира подпомагането на земеделските производители през 2019 г. по линия на Общата селскостопанска политика - директни плащания. 


Целите на Общата селскостопанска политика (ОСП) са увеличаване производителността чрез подкрепа на техническия прогрес, осигуряване рационално развитие на селското производство, справедлив доход за земеделските стопани, както и повишаване на конкурентоспособността и стабилизиране на пазарите, каза Симеон Кузманов. Експертът разгледа инструпентите на ОСП - двата стълба. Той коментира, че за следващия прогрмен период се предвижда дялът на ОСП от общия бюджет на общността да бъде 28,5 %, което е намаление с почти 10%.

Пакетът за директни плащания, поне за България, е малко по-висок в резултат на т. нар. външна конвергенция, допълни Симеон Кузманов. Той подчета приоритетите на Общата селскостопанска политика - аналог на сегашните схеми за преходна национална помощ, тъй като в приложението за бъдещето не се предвижда национално финансиране, таваните и намалението на плащанията да не са задължителни и всяка държава-членка да взима решение дали да прилага и в какъв размер. Следващият приоритет е да се запази сегашното ниво на подпомагане - 13 + 2 % за обвързано подпомагане, тъй като за в бъдеще се предвиждат 10 + 2%, допълни Симеон Кузманов. Друго преимущество е по отношение на еко схемите.

Системата по предварителни условия, която представлява базова линия, е прекалено амбициозна и искаме да се занижи, каза той.

Венислава Бояджиева, експерт в дирекция „Развитие на селските райони” в Министерството на земеделието и храните, представи презентация за програмата за развитие на селските райони 2014 - 2020 год.

За двата програмни периода, откакто страната ни е член на ЕС, програмата за развитие на селските райони има стабилна политика, заяви експертът. Венислава Бояджиева разгледа целите - насочване към по-конкурентно земеделие и развитие на горския сектор, както и хранително-вкусовата промишленост, опазване на околната среда и подобряване качеството на живот в селските райони. Развитието на неземеделския бизнес и подкрепата на микропредприятията са също приоритети на програмата за развитие на селските райони, допълни тя. По нейни думи програмата е разработена така, че да може да подкрепя съществуващи и новосъздадени предприятия, извън земеделския сектор или да подкрепя самите земеделски стопани, които искат да допълнят своите доходи чрез развитие на неземеделски дейности по подмярка 6.4.1  „Инвестиционна подкрепа за неземеделски дейности, която стартира от 5 септември с период на прием до 7 декември.