Емил Радев: 80 на сто от малките и средни фирми нямат достатъчно ресурси за борба с кибертероризма

Държавните институции и малките и средни фирми са особено уязвими към кибертероризъм. Над 80 процента от малките и средни фирми заявяват, че знаят за заплахата, но нямат достатъчно ресурси да се борят с нея.

Емил Радев: 80 на сто от малките и средни фирми нямат достатъчно ресурси за борба с кибертероризма

Това каза пред журналисти в Добрич евродепутатът Емил Радев, който участва в граждански диалог „Бъдеще на кохезионната политика на ЕС“ - „Добрич в Европа – какво следва!?“



Той съобщи, че предстои на ниво Европейски съюз да се създаде Агенция за киберсигурност. Тя ще подпомага както държавите-членки, така и бизнеса, за да могат да се справят с кибератаки.

Агенцията, която се очаква да заработи до една година, ще бъде финансирана по програмата „Дигитална Европа“. По нея се предвижда да бъдат отпуснати 9.3 милиарда евро - за киберсигурност и новите киберумения на гражданите на ЕС, за електронните правителства и услуги, за агенцията. 

Кибертероризмът е много актуална заплаха с оглед на предстоящите европейски избори, посочи Емил Радев. „Защото виждаме, че фалшивите новини, дезинформацията, кибератаките могат да окажат голямо влияние върху вота. Виждаме, че една мрежа от 300 000 фалшиви профила и ботове може да обърне общественото мнение в коя да е страна-членка. Така че трябва да вземем нужните мерки да се справяме с такива атаки“, каза евродепутатът.

И допълни, че киберсигурността е от особено важно значение, защото това е модерният начин за тероризъм.

Европейската комисия излезе с предложение когато се открие терористично съдържание интернет платформите да имат задължението да го свалят в рамките на един час и да има санкции, ако това не стане, съобщи Емил Радев. По думите му се въвеждат много по-широки мерки в борбата с пропагандата на тероризъм, с вербуването на членове на терористични клетки в интернет пространството.  

Затяга се и контролът на външните европейски граници, каза евродепутатът. Той съобщи, че граничната и брегова охрана ще достигне четири пъти по-голям личен състав, до 10 000 човека. И ако тръгнат големи групи мигранти – от 10 000, 20 000, 30 000 човека да атакуват дадена външна граница, да може да се реагира много бързо с целия ресурс. 

Радев съобщи още, че много по-голям бюджет ще има Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс. 

Можем до края на мандата на този парламент да очакваме тези актове да се приемат, каза евродепутатът.