България получава почти пет пъти повече от европейския бюджет отколкото внася

Включително и в Добрич съм чувал въпроса: Внасяме ли в ЕС повече отколкото получаваме? Опашата лъжа е това.

България получава почти пет пъти повече от европейския бюджет отколкото внася

България получава почти пет пъти повече от европейския бюджет сумарно отколкото внася.



Това заяви в Добрич евродепутатът Андрей Новаков, който заедно с колегата си Емил Радев участва в граждански диалог „Бъдеще на кохезионната политика на ЕС“ - „Добрич в Европа – какво следва!?“ Инициативата бе на Областния информационен център в Добрич и бе част от националната кампания „Бъдеще на кохезионната политика на ЕС“.

Форумът започна с видео приветствие на еврокомисаря Мария Габриел.

„Политиката на сближаване е един от стълбовете на европейския проект. Той крепи огромно разнообразие от проекти в цяла Европа, доставяйки ползи от европейската интеграция на всички европейски граждани, каквито са и гражданите на България”, каза в приветствието си тя.

Пред участниците в гражданския диалог Андрей Новаков съобщи, че България внася 500 милиона евро сумарно всяка година в европейския бюджет и получава 2.5 милиарда. „Със сигурност има много критики, които могат да бъдат отправени, и никога не съм ги спестявал, но в случая това съотношение абсолютно няма алтернатива. Аз не виждам как за 7 години бихме могли да си набавим 10 милиарда евро”, посочи евродепутатът.

Той причисли твърдението, че България внася в Европейския съюз повече отколкото получава, към фалшивите новини, които понякога не можеш да обориш, въпреки че нещата са очевидни.

Андрей Новаков припомни, че се отбелязват 30 години от създаването на кохезионната политика в ЕС, или политика на сближаване. „Ако трябва да тръгнем по-отдалеч, това е първият път в историята на Европа, в който независими държави, без да са във война, доброволно даряват или подпомагат други държави, за да ги настигнат. Никога досега не е имало такъв подход”, каза евродепутатът.

Навлизаме в период, в който ще определим как ще изглежда финансирането, колко и за какво чак до 2027 година, тъй като бюджетът на ЕС е със 7-годишна финансова рамка, посочи Новаков. По думите му, в следващия програмен период – 2021-2027 година, е предложено България да получи с 8 процента повече или с 2 милиарда отгоре. 

Управителят на Областния информационен център Геновева Друмева съобщи и за другите прояви в рамките на кампанията. Следваща е анкетата „Създай проект, за да промениш своята общност”. Бланките ще бъдат разпространени в цялата област и жителите на всяка община ще споделят как могат да променят общността, в която живеят. Идеите ще се обобщят и ще се представят на общинските ръководства, за да бъдат подпомогнати в планирането им на проекти.

На 5 октомври ОИЦ ще има изнесен щанд в центъра на Добрич, където гражданите също ще могат да попълнят анкетите. Ще бъдат раздавани  информационни материали, ще има викторини и игри. Сред наградите ще е и присъствие на безплатна прожекция на 8 октомври в кино „Икар”. С нея символично ще приключи кампанията.