Полицаи под прикритие ще пазят реда в училище в Генерал Тошево

На 1 октомври в СУ „Никола Й. Вапцаров“ в Генерал Тошево тържествено бе открито първото за училището Детско полицейско управление с ученици от трети клас, съобщават от Общината.

Полицаи под прикритие ще пазят реда в училище в Генерал Тошево

Присъстваха служители на Рaйонно управление Гр. Павлов, В. Спасов, Р. Димитров, Димитър Драгнев, както и кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров. Идеята на Детското полицейско управление (ДПУ), е децата, забавлявайки се, да получават знания и умения за опазване на своя живот и този на приятелите си, справяне в трудни ситуации с различни предизвикателства вкъщи, в училище, на улицата, в планината, своите права и отговорности пред обществото, работа в екип, уважение и толерантност към чуждото мнение и различните от тях.


Програмата „Детско полицейско управление” е предвидена за реализиране от служители на МВР от структурите на „Охранителна полиция”, „Пътна полиция“ и „Криминална полиция”, Българския Червен кръст, Българския младежки Червен кръст, Българския туристически съюз и духовни лица в съответните населени места. Програмата е мобилна и отворена за нови идеи и допълнения. Формата на обучението по програмата е извънкласна.

Заниманията се провеждат по предварително изготвен и утвърден от началника на съответното РУ на МВР и директора на училището график (по образец) в рамките на един астрономически час веднъж седмично, считано от първи октомври до първи юни на съответната учебна година. Теоретичните занимания се провеждат в училищна класна стая или в други подходящи помещения. Практическите занимания се провеждат на открито, като преди всичко се следи за опазване живота и здравето на децата.