Галерията в Добрич предствя портрети на Дора Габе

В Художествена галерия – Добрич са изложени живописни портрети на голямата българска поетеса и преводач Дора Габе от художниците Пеню Вълчанов, Милка Пейкова, Лиляна Русева и Мария Столарова.

Галерията в Добрич предствя портрети на Дора Габе



Нейният живот и творчество неразривно са свързани с Добруджа. Много поколения българчета са сричали стиховете й за деца и са се захласвали по повестта „Малкият Добруджанец".

За портретите, изкуствоведката Пламена Димитрова – Рачева, пише в студията си „Дора Габе, двоен образ в духовното огледало на живота и изкуството"/2008/.

„....Портретът на Пеню Вълчанов /1931/ излъчва виталността на старицата-дете. Лицето сякаш плува в небесната рамка на късче синева и искрящите й очи казват - гледам изгрева и залеза, посрещам Вечността ти и чакам своя край."

Известната българска художничка Милка Пейкова /1919 - 2016/ представя през 1982 г. в изложбата „Земята и хората", портрет на Дора Габе. В живописта си тя остава вярна на предпочитанието си към декоративното изкуство. Вниманието й към детайлите, реалистично пресъздадения образ, в който е акцентирано на различни атрибути като например огърлица от лазурит, тюркоазен пръстен и обици с класическата си ювелирна изработка естествено допълват достолепната красота на  поетесата.

Живото физическо присъствие на Габе най-ясно личи в портрета на Лиляна Русева /1932 - 2009/, представен също в Добрич през 1982 г. Живописно изграден в онази сребриста живописна гама, в която контрастът между черно и бяло е стоплен от нежните нюанси на златистата охра, от розово, лилавите и зеленикави багри във фона. Едно анонимно пространство с прозорец отразяващ меката светлина от външния свят. Фигурата на Габе е вписва контрастно в него. Тя леко е свела глава, очите й са с полупритворени клепачи, сплетените пръстите на ръцете издават вътрешното й напрежение.

...Това е портрет на човек, белязан с духовна красота и катарзис на непримиримост. „Колко много мъка/безвъзвратната вълна отвлече/няма близост, няма и разлъка/, а светът е все голям и вечен."

През 1973 г., художничката Мария Столарова /1925 - 2016/ представя портрет на Дора Габе в самостоятелна изложба в София ... Лаконичният чист като цвят фон, ясната линия на формите, красивите гънки, лицето и погледът, който директно е отправен към нас, предават на портрета силно присъствие и емоционално  въздействие."

В образователната програма на Галерията в Добрич е включена и презентацията „Дора Габе - дъщерята на равнината". Екипът на „Работилницата за въображение" кани малчуганите, за да прочетат заедно стихове на поетесата от книжката „От слон до мравка", илюстрирана от Илия Бешков и да рисуват по тях.