Тодор Гикински: Цената на водата в Добрич е социално поносима

Всички знаем за проблемите с водоподаването, но искаме да изслушаме другата страна и да кажат какви действия до момента са предприети, за да е ясно на гражданите, че се работи в правилната посока, каза общинският съветник Михаел Игнатов на извънредната сесията, във връзка с водните проблеми в града, която се състоя днес.

Тодор Гикински: Цената на водата в Добрич е социално поносима

Успяхме да запазим същата цена на довеждащата вода. Цената на водата в Добрич е социално поносима. Предвид разходите по доставка на вода, чиято  основна част е електроенергията, заяви Тодор Гикински, изп. директор на ВиК – Добрич. По негови думи за пръв път от последните 20 години, за второто шестмесечие на 2017 година, ВиК – Добрич е на печалба. Тази година тя се очаква да е по-голяма, допълни той. 



Тодор Гикински сподели, че след дейностите по водния цикъл, авариите драстично започват да намаляват. 

На извънредната сесия бе обсъден и въпроса за общата вода и предвиждането да не се разпределя пропорционално на потреблението на абонатите в съответния вход, а по равно на броя на вратите. 

Нека първоначално Наредба 4 да стане факт. Всеки може да даде препоръки по нея, каза Тодор Гикински. Той коментира, че от Съюза на ВиК операторите становището вече е изградено. Зависи какво ще се приеме като наредба и след това темата за общата вода ще бъде коментирана, допълни директора на водното дружество.

Кран налягане не регулира. Има регулатори за налягане, коментира Тодор Гикински по повдигнатия въпрос, че крановете не се развиват докрай.

Той сподели, че в приемния му ден, сряда, може да се предоставят адреси, на които има проблем с налягането на водата и съответно той ще бъде отстранен. Тодор Гикински допълни, че относно авариите никой не може да даде точно време до минути кога ще бъдат разрешени.  

Инж. Димитър Радушев, от ВиК - Добрич, поясни, че 16 хидрофора са монтирани и работят 4 хидрофорни комплекса - „Албените”, ж.к. „Балик”, ж.к. „Дружба” и „Рилски блокове”. Водното дружество е в готовност за поставяне на още.