Пречиствателната станция на Тервел получава АКТ 16

Държавна приемателна комисия прие новоизградената пречиствателна станция на гр. Тервел в края на септември.

Пречиствателната станция на Тервел получава АКТ 16

Съоръжението представлява втора фаза от проекта за воден цикъл на град Тервел. Обект „Реконструкция на пречиствателна станция за отпадни води в гр.Тервел“ бе изпълнен по договорно споразумение  с ДЗЗД „Скития“. В дружеството участват три фирми, а именно - водещ партньор „Прострийм груп“ ЕООД гр. София и партньори „Понсстройинженеринг“ ЕАД гр.София и „Уотър енвайро проджект“ ЕООД гр. София. Изпълнението се осъществи в условия на инженеринг, при договорните условия на ФИДИК ЖЪЛТА КНИГА. Използван е теренът, върху който бе разположена старата неработеща  пречиствателна станция на Тервел. Финансирането е по одобрен проект на Община Тервел чрез договор за безвъзмездна финансова помощ от ОП „Околна среда 2014-2020 г.“ Общата стойност на съоръжението е 4 989 675,00 лв. без ДДС .Интензитетът на безвъзмездната финансова помощ се определя съгласно анализ „Разходи-ползи“ и се преизчислява към момента на окончателната верификация на разходите по проекта.При оперативното изпълнение на проекта, Община Тервел осигурява 4,97% собствено участие, което е обезпечено с кредит от Фонд „Флаг“  ЕАД.


Основните дейности са строителство, доставка и монтаж на оборудване,строителен и авторски надзор, обучение на персонал, пускови работи и въвеждане в работен режим,наблюдение в 12 месечен период за установяване на дефекти,въвеждане в редовна експлоатация. Поради забава в изпълнението на строителя е наложена неустойка от 10% върху стойността на договора.

Изпълнението  е  проверявано  неколкократно от УО на ОПОС и еднократно – от Агенция „Одит на средствата от Европейския съюз“. Не са налагани финансови корекции на обществените поръчки и изпълнението.


Строителните съоръжения включват - обслужваща сграда, биореактор с циклично действие, площадка за временно съхранение на утайката, входна помпена станция/изравнител, сграда механично пречистване и обезводняване, силоз за утайка/утайкоуплътнител, сграда въздуходувки, контактен резервоар (съдържа дебитомер на изход), помещение за ел. и кип и табла, входна шахта с подвижен преливен ръб, водомерна шахта, довеждащ водопровод, външен път, площадкови комуникации включително ревизионни и кранови шахти и външна вик мрежа, кабелна мрежа нн и оперативни кабелиорайонно осветление.

Оборудването е в следния обхват - входна шахта преливник, входна помпена станция за сурови води (съдържа дебитомер на вход и утаител),биореактор с циклично дейстие, дебитомер - на вход и изход, утайкоуплътнител /силоз за утайки, обслужваща сграда (съдържа административна сграда, комбинирана сграда и портиерна), сграда въздуходувки, сграда механично пречистване и обезводняване), табла разпределителни за общи нужди, главно табло ниско напрежение, контролно-измервателни уреди – съоръжения за третиране на утайки, дебитомери за потоци, електро инсталации на площадката, съоръженията и сградите, система за контрол и наблюдение и дизел-генератор за аварийно захранване.

В момента тече 12-месечния период за установяване на дефекти на изграденото съоръжение. Наблюдават се показателите на всички процеси, които отчита автоматизираната система и при нужда се правят промени в настройките на оборудването.Следят се данните и от лабораторните проби.

ПСОВ Тервел вече осигурява работа на 5 души, като наблюдението върху съоръженията е денонощно.