Изложба „Златните страници на българската илюстрация. Илия Бешков и учениците му“ в Двореца в Балчик

От 11 до 29 октомври в Галерия “Тихото гнездо” на ДКИ КЦ “Двореца” – Балчик ще бъде подредена изложбата „Златните страници на българската илюстрация. Илия Бешков и учениците му“.

Изложба „Златните страници на българската илюстрация.  Илия Бешков и учениците му“ в Двореца в Балчик

Тя представя 90 творби на значими и обичани български графици и илюстратори от средата на 70-те и 80-те години на XX в. Колекцията включва имената на Илия Бешков, Иван Кожухаров, Иван Кьосев, Наум Наумов, Никола Хаджитанев, Симеон Венов, Дарина Пенкова, Стоимен Стоилов и Тодор Цонев, работили над оформлението на българска и преводна детска книга, историческа и възрожденска българска литература, световен епос, поезия и български фолклор.


Многообразието от техники, изразни средства, композиционни решения и художествена проблематика с които сякаш илюстрацията най-много е облагодетелствена, води до обособяването й в самостоятелен жанр на изобразителното изкуство. Илюстрацията е визуален посредник между книга и читател. Това посредничество е взаимодействие и допълване между изобразително изкуство и литература. То е общуване – диалог между художника и писателя по страниците на изданията. И художникът илюстриращ различни литературни произведения, тясно свързва творчеството си с друг вид изкуство – това на писменото слово.

Началото на българската илюстрация е и началото на XX в. Първото поколение български художници работили като илюстратори дават добра основа на следовниците си – Борис Ангелушев и Илия Бешков. Те извеждат българската илюстрация като автономно изкуство и със собствен профил на обучение в Художествената академия – София.

Изложбата „Златните страници на българската илюстрация. Илия Бешков и учениците му“ се реализира като част от националните културни прояви по време на българското председателство на Съвета на Европейски съюз.