Над 1 млн. лева данъци и осигуровки заплатиха добруджанци без такси

Над 1 млн. лева данъци и осигуровки заплатиха добруджанци без такси
3 704 добруджанци се възползваха от новата услуга на НАП и заплатиха дължимите данъци и осигурителни вноски чрез инсталираните ПОС терминали в местния офис на приходната агенция.

Без да заплатят такси, те са превели в републиканския бюджет 1 063 431 лева. Клиентите на НАП, които притежават банкови карти,  могат да превеждат без такси както дължимите данъци и осигурителни вноски, така и задължения към други институции, събирани от приходната агенция. Освен, че са безплатни, другото предимство на картовите преводи чрез т. нар. „виртуален ПОС терминал“ и физическите ПОС терминали на НАП, е че плащането се отразява веднага в данъчно-осигурителната сметка на клиента. Това означава, че задълженията се погасяват на момента, а не за 24 или повече часа, както е при традиционните банкови преводи. От НАП Добрич обръщат внимание обаче, че  когато се плащат задължения към други институции (например глоби от КАТ) или задължения,  които са в процес на принудително изпълнение, погасяването им се отразява след допълнителна обработка и разпределение им отнема повече време.


От началото на годината  офисът на НАП в Добрич обслужи 83 563-ма клиенти. 7222 са корпоративните клиенти, които са декларирали печалбата си за изминалата година пред приходната агенция, като всички от тях са направили това по електронен път, според законовите изисквания


13 652 са физическите лица, подали годишни декларации за доходите си , придобити през 2017 г. 3 044 от тях са подали декларациите си с електронен подпис, а 3 210 добруджанци са декларирали доходите си с ПИК. Персоналният код на НАП е също безплатен и безсрочен и се издава в офиса на НАП по постоянен адрес.  От началото на годината 2 379 граждани са поискали и получили от НАП Добрич ПИК. 


С ПИК клиентите на НАП могат да ползват много електронни услуги, които им спестяват разходката до офиса на Агенцията. Освен данъчната декларация за облагане на доходите и осигурителни декларации, с персонален код на НАП гражданите могат да проверяват още какви са задълженията им към бюджета, какви плащания са направили, какъв е осигурителният им доход, да получат информация за членство си в пенсионен фонд, направените вноски и др.


С ПИК на НАП могат да се ползват и услуги на много други администрации, като например електронни услуги на НОИ, да се проверяват задълженията за местни данъци и такси, както и да се плащат местни данъци и такси на някои общини.

Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+