Община Добричка закупува нов автомобил за зелени отпадъци

Нов сметосъбиращ автомобил ще закупи Добричката община, с който ще се извозват контейнерите за зелени отпадъци, съобщи кметът Тошко Петков.

Община Добричка закупува нов автомобил за зелени отпадъци

Вече е обявен резултатът от обществената поръчка за специализираната машина. Тя струва 212 000 лева, а средствата за нея са от отчисленията за депониране на отпадъци към РИОСВ – Варна.

Решението за покупката беше взето от Общинският съвет при приемането на бюджета за настоящата година. Общината се състои от малки населени места, които генерират все по-голямо количество зелени отпадъци. В момента тя разполага с 2 сравнително нови специализирани автомобила, но те обслужват основно контейнерите за твърди битови отпадъци и за материали, подлежащи на рециклиране. Новата кола ще се използва основно за зелено сметосъбиране и ще замества останалите при необходимост от ремонт.

Разделното сметосъбиране в община Добричка беше въведено преди 2 години и около 35% от отпадъците вече се рециклират. С отделянето на растителната смет в кафяви контейнери, процентът на оползотворяване на отпадъците ще се повиши. Сега броят на тези контейнери е около 200, а до края на годината ще бъдат закупени още 50.

Общината ще закупи и автомобил с щипка за ликвидиране на локални замърсявания, втора употреба. Сделката за него ще се извърши чрез пряко договаряне, тъй като никой не прояви интерес към обществената поръчка, съобщи Тошко Петков.