Откриват изложба на Никола Манев и Стоимен Стоилов в галерията в Добрич

На 19 октомври, петък, от 17.30 часа в Художествена галерия – Добрич откриват изложба на Никола Манев и Стоимен Стоилов.

Откриват изложба на Никола Манев и Стоимен Стоилов в галерията в Добрич

В нея са включени 30  живописни и графични творби, акварели и рисунки на двамата автори  от фонда на галерията. 



Поводът да си припомним творческите търсения и постижения на Никола Манев и Стоимен Стоилов е, че 2018 г. е „Година на културното наследство и представяне на многообразието на етноси и култури в Европейския съюз и приносът на Република България към европейските ценности".

Художниците са представяли изложби в много европейски галерии, за тях са писали едни от най-известните критици и са носители на престижни награди.

Изложбата включва творби - живописни платна и акварели на Никола Манев, създадени в периода 1982 – 1990 г. Те са откупувани от ОХИ „Земята и хората" 1982 г.;  и от самостоятелните изложби на художника в София /1986/ и в Добрич /1987 и 1990/.

Графиките и акварелите на Стоимен Стоилов са създадени в периода 1977 – 1988 г. и са откупувани както от колективни изложби във Варна и Добрич, така и от ОХИ „Земята и хората" и др. В експозицията е и дарението, което художникът направи на Галерията през март тази година – внушителното живописно платно  „Ренесансов мотив". За него можем да цитираме думите на американският арткритик Рик Костер по повод самостоятелна изложба живопис на Стоилов в „Лаймън Алън мюзиъм", САЩ:

„Картините на Стоимен Стоилов са уникална футуристична интерпретация  на мистицизма и митологията едновременно на Източна и Западна Европа".