Името на канонизирания кардиохирург свети Лука Кримски от Украйна ще носи храмът в ЖК „Добротица“

„Свети Лука Кримски“ ще се казва новият православен храм, който предстои да бъде изграден в ЖК „Добротица“ в Добрич, съобщи отец Петър Димитров.

Името на канонизирания кардиохирург свети Лука Кримски от Украйна ще носи храмът в ЖК „Добротица“

Той разказа, че свети Лука Кримски е нов светец, който просиява със своята святост съвсем скоро в Украйна. Той бил кардиохирург. Преди всяка операция слагал кръстно знамение с йод на мястото, където ще оперира и не е имал фатален край. Всички оперирани оцелявали макар и да са им били давани минимални шансове за живот. 


Свети Лука Кримски бил гонен както от държавните власти, така и църквата. Било му забранено да прави операции, защото всеки, който е сложил расо, не трябва да пролива кръв. Но въпреки всичко, по божията милост, той успявал да води двете дейности в едно – да бъде едновременно хирург и митрополит. Свети Лука Кримски, който е съвременник на патриарх Максим, е канонизиран след смъртта си.

Изграждането на храм „Свети Лука Кримски“ ще струва около 700 000 лева, съобщи отец Петър. Църквата ще е в габарити 258 квадратни метра, с височина 16 метра. Проектът е на арх. Петър Николов, конструктор ще бъде Пенчо Кеванов, и двамата работят благотворително за църквата. 

Отец Петър разказа, че по проекта за изграждането на храма, който веднага е срещнал подкрепата на кмета Йордан Йорданов, се работи от около година. Със съдействието на градоначалника на Добрич е получена благословията на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Има регистрирано служебно Църковно настоятелство. Неговата цел е да построи църквата в ЖК „Добротица“ и да я въведе в експлоатация за около две години. 

„Гражданите на Добрич и бизнесът неведнъж са доказвали, че като се обединят правят чудеса“, каза отец Петър. И сподели, че наистина вярва в чудо за този храм, тъй като в момента няма никакви средства. Свещеникът сподели, че се предвижда провеждането на много кампании за набиране на средства. Една от тях е поставянето на касички в магазини, офиси на фирми и банки. 

Отец Петър разказа, че притежава свети мощи на свети Лука Кримски, които са му подарени при посещението му в Крим. В момента те са на временно поклонение в храм „Света Троица“ в Добрич. Когато му ги подарили решил, че трябва да направи църква и да ги постави там.

Свещеникът си закупил имот в ЖК „Добротица“ в Добрич, в който да си построи къща. На скицата отзад имало нарисуван храм. Тогава си дал сметка, че в имота му ще бъде храмът на свети Лука Кримски.