За 20 милиона лева са договорите за саниране на сгради в Добрич

Община Добрич има сключени 41 договора за финансиране с МРРБ и Българска банка за развитие и сдруженията на собствениците на сградите по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, съобщи главният експерт в кметството Елена Анастасова.

За 20 милиона лева са договорите за саниране на сгради в Добрич

Те са на обща стойност около 20 милиона лева. 




Анастасова обясни, че 13 блока вече са готови, в момента се сключват договорите за следващите 20 сгради. За останалите 8 блока в момента се избират изпълнители за техническите и енергийни обследвания, след което ще се обяви процедура за избор на изпълнител за инженеринга. 

По време на връчването на наградата на Община Добрич в конкурса „Екообщина“ е станало ясно, че до края на 2019 година по националната програма трябва да бъдат завършени 2022 сгради в ресурса на 2 милиарда от държавния бюджет. Към настоящия момент са завършени 1 430. 

Това е третото издание на конкурса „Екообщина“, който е под патронажа на Франция Ерик Любедел, съвместно с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на околната среда и водите и президента Румен Радев, сподели Елена Анастасова. Както вече съобщихме, Община Добрич получи награда за "Екообщина“.

Това не е първата награда, която получаваме в тази област, тъй като цялостната политика, която водим, първоначално за общинските сгради, а в последствие и за жилищен сектор, е факт, коментира главният експерт.