Тенденцията за даване на повече власт в ръцете на гражданите дискутира арх. Коларов на форум в Сицилия

Във форум за търсене на по-ефективни начини гражданите и местните администрации да си сътрудничат за постигане на по-трайни и по-ефективни резултати участва през миналата седмица зам.-кметът на Добрич арх. Боян Коларов.

Тенденцията за даване на повече власт в ръцете на гражданите дискутира арх. Коларов на форум в Сицилия

Форумът се проведе в Сицилия, в него се включиха представители на четири държави - Франция, Италия, Испания и България. 



Лично аз отидох с нагласата да почерпя малко повече опит, защото всичко, което ние в Добрич правим, е някак си инстинктивно, сами се опитваме да намерим правилния път, сподели Коларов. По думите му обаче се е оказало, че не може директно да се получи опит от другите държави, тъй като развитието на народите в годините е било твърде различно и те са на някакъв друг етап, различен от нашия. 

Те срещат проблеми, които не са типични за нас, посочи зам.-кметът. За пример даде шокиращия за него разказ на представителите на Община Париж, които споделили, че не можели да похарчат 1 милион евро от бюджета и трябва спешно да решат с гражданите за какво точно да изразходват средствата. Колкото и смешно да ни изглежда това, за тях е реален проблем, защото това са реални пари и ако те бъдат похарчени просто така от администрацията винаги може да има съмнение за някаква недалновидност, за нещо, направено „на тъмно“, което в никакъв случай не е редно, коментира арх. Коларов.    

Той сподели, че участниците във форума са били впечатлени от разказите му за Добрич, за работата на кметския екип с Глобалния Добрич и с други граждански инициативи. 

Интересно е да се знае, че тенденцията за даване на повече власт в ръцете на активните граждани е реална тенденция, тя е търсена в цяла Европа, посочи зам.-кметът.