За първи път след 2005 година закупиха медицинско облекло в МБАЛ – Добрич

Медицинско облекло в МБАЛ – Добрич не е закупувано от 2005 година. Лични предпазни средства, ръкавици, маски и шапки, се осигуряват винаги, но ново медицинско облекло не е осигурявано от над 10 години. Това стана ясно на пресконференция във връзка с приключване на проект „Изграждане и въвеждане на комплексна програма за благосъстоянието на работното място в МБАЛ-Добрич АД".

За първи път след 2005 година закупиха медицинско облекло в МБАЛ – Добрич


Д-р Бисер Ботев, зам.-директор на МБАЛ – Добрич и ръководител на проекта, отбеляза основните му цели, които са създаване на по-добри условия за работа. В реализацията му се включват 600 човека от персонала на болницата. Въведена е иновативна болнична информационна система и е разработена модулна програма за управление на човешките ресурси, осигурен е безплатен транспорт на пет медицински специалисти от град Варна до МБАЛ – Добрич за период от 12 месеца. По проекта е закупено работно облекло и лични предпазни средства за целия медицински и немедицински персонал. Освен това са подменени 40 квадратни метра дограма на четвъртия етаж на старата сграда на болницата и е проведено модулно обучение по здравословни и безопасни условия на труд с цел повишаване на професионалните компетентности на персонала на МБАЛ – Добрич.

Проектът „Изграждане и въвеждане на комплексна програма за благосъстоянието на работното място в МБАЛ-Добрич АД“ е на стойност 250 хил. лв., а участието на болницата е в размер на 50 хил. лв., каза д-р Бисер Ботев.

Надяваме се в началото на следващия месец скенерът да работи, съобщи зам.-директорът. Той допълни, че тръбата, необходима за него, е закупена със собствени средства на болницата.

На пресконференцията бе повдигната и темата за липсата на кадри.

Все още ни трябват млади хора, които да специализират в лечебното заведение. Имаме достатъчно свободни места. Във всяка специалност имаме нужда от минимум по двама специализанти, сподели д-р Бисер Ботев. Той допълни, че имат назначен нов специализант в АГ-отделението.

Във всички отделения на болницата има дефицит на хора, но това не е само в нашата болница. Това е в цялата страна. Ако говорим за медицински сестри дефицитът е още по-голям, каза докторът. По негови думи тези, които завършат, не търсят работа в България.

Д-р Бисер Ботев допълни, че за МБАЛ - Добрич са нужни около 60 медицински сестри. Най-необходими са кадри за вътрешните отделения. Работата и леглата са много, а персоналът е малко, но за сега се справяме с проблема, уточни той.

Зам.-директорът на болницата заяви, че всичко необходимо за зимния период е подготвено.