Малки „Климентовци“ отбелязаха Деня на белия бастун

Представителна група от I, II и VI клас при СУ „Св. Климент Охридски“ посети неправителствената организация ХобиСклуб в гр. Добрич, която се грижи за незрящите хора в областта.

Малки „Климентовци“ отбелязаха Деня на белия бастун


Те научиха, че великобританския фотограф Джеймс Бигс, след ослепяване при злополука, боядисал своя бастун в бяло, за да стане той по-забележим за останалите участници в движението по улиците. По този начин възникнала идеята бастуните, използвани от слепи хора, да бъдат оцветени в бяло, а белият цвят да бъде символ на зрителния дефект. Влязоха в роля на незрящ човек, опитаха да изминат определено разстояние, запознаха се с Брайловото писмо и компютърни програми за незрящи.


Децата разбраха, че можем да помогнем на слепите хора с толерантното си отношение, с познаването на техните нужди и начина, по който бихме могли в дадена ситуация да сме им от полезни, но да не го правим само на 15 октомври.


Ученици поздравиха всички членове, които присъстваха на срещата с песни, стихотворения и танци, а любезните домакини ги почерпиха със сладки лакомства.