Стартира записване за Европейска олимпиада по статистика за ученици

Започна регистрацията за участие във втората Европейска олимпиада по статистика за ученици, която ще се проведе от октомври 2018 до май 2019 година.

Стартира записване за Европейска олимпиада по статистика за ученици

Инициативата е насочена към повишаване на статистическата култура на младите хора, към насърчаване на тяхната любознателност и интерес към статистиката и нейната роля в живота на обществото. 


Началото беше поставено през октомври 2017 г., когато Евростат и 11 национални статистически института стартираха съвместно първата Европейска олимпиада по статистика за ученици. В нея участваха над 11 000 ученици на възраст от 14 до 18 години. Те трябваше да решават статистически задачи, да търсят данни, да изготвят статистически анализи.

 Отличените в националните състезания 180 ученици от 66 отбора представиха своите страни в последния европейски кръг. От тях се изискваше да подготвят двеминутни видеоклипове по темата „Защо официалната статистика е важна за нашето общество?“.

Общо 528 ученици от България, разпределени в 195 отбора, взеха участие в националния кръг на първата Европейска олимпиада по статистика. Шестте отбора победители се състезаваха в европейския кръг и се представиха достойно. 

Видеоклиповете на българските отбори, както и видеоклип с информация за олимпиадата, можете да гледате в YouTube канала на НСИ (ТУК).

Съгласно регламента и тази година олимпиадата ще се проведе в два кръга - национален и европейски, с две категории ученици от средното образование: ученици от Х - ХII клас и ученици от VIII - IX клас. Състезанието ще бъде отборно, като всеки отбор ще се състои от един до трима ученици с учител ментор. На отличилите се отбори ще бъдат раздадени награди, а победителите в двете категории от националния кръг ще представят страната ни на европейския кръг.

Можете да се регистрирате за участие и да намерите допълнителна информация на сайта на ЕОС (ТУК).