Деветокласниците от СУ „Димитър Талев“ обсъждат етапите на кариерното развитие

През изминалата седмица учениците от IX-а клас в СУ „Д.Талев“ се включиха в дейностите на Център за личностно развитие в училището.

Деветокласниците от СУ „Димитър Талев“ обсъждат етапите на кариерното развитие



Бе презентиран тематичния филм „Професия и кариера“, след което учениците дискутираха какво е общото и различното в понятията „професия“ и „кариера“, кои са етапите на кариерно развитие, през които преминава всеки човек, търсейки своята най-добра професионална реализация. Учениците даваха отговори на въпроса – кое е по-важно за успешната кариера – да имаш талант или полагането на труд.


Обсъдена бе и ролята на неквалифицирания труд, като възможност за придобиване на практически знания, социални умения и полезни контакти.


Във втората част от дейностите учениците се запознаха с биографичните данни на американските програмисти Бил Гейтс и Пол Алън, които виждайки възможностите на софтуерния бизнес, създават компанията „Майкрософт“ в далечната 1975 година, когато те са едва 19 годишни. Дискутирани бяха и успешните кариери на Григор Димитров, Майкъл Джексън, Пол Нюмън и други, успели в своите области личности.


В края на дискусията гимназистите обобщиха, че за да имаш успешна кариера са нужни не само талант, но и много труд, постоянство, силен характер и цел, която да следваш.