Инспектор Петков от СДВР: Не около, в училищата се продават наркотични вещества

Това, което се говори от много години – че покрай училищата има дилъри, които продават на децата наркотици, го няма. Никога не го е имало. За най-голямо съжаление, дилърите са в училищата.

Инспектор Петков от СДВР: Не около, в училищата се продават наркотични вещества

Това съобщи на пресконференция инспектор Петьо Петков от отдел „Наркотици“ на Столичната дирекция на вътрешните работи. 


По думите му, голяма част от децата знаят за какво става въпрос, но просто няма с кого да го споделят. И едно дете трудно ще издаде другарчето си какво продава. Има една криворазбрана партизанщина при тях, посочи инспекторът. 

Петьо Петков е в Добрич във връзка със създаването на локална информационна мрежа, чиято цел ще е да координира взаимодействието на специалистите, работещи по проблемите с наркотичните вещества. Днес и утре той провежда срещи с директори и представители на училищата и родители. Целта на тази мрежа е да не се разпръсква информацията, тя да се предава и обобщава на едно място и това е точно Превантивно-информационният център на Общинския съвет по наркотични вещества, посочи зам.-кметът по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева. „Т. е. създаваме едно междуинституционално взаимодействие, защото без такова ние сме обречени на неуспех“, категорична бе тя.


За м. г. има над 300 вида нови наркотици, които са агресивни и пагубни за младите хора, съобщи Петьо Петков. Той посочи, че има над 1 600 вида марихуана. По думите на инспектора младите хора имат нагласата, че марихуаната е нещо, което е безвредно, едва ли не медицинска. 

Когато марихуаната влезе през 90-те години на нашия пазар активното вещество беше между 2 и 4 процента. В момента ние улавяме лаборатории, в които активното вещество достига 45 процента, каза инспекторът. Той коментира, че младите хора искат да ползват нещо, което е по-евтино, но и силно и да ги държи два пъти повече. 

По думите на специалиста „ренесансовите“ дроги вече ги няма. На пазара почти е изчезнал хероинът заради много смъртни случаи на млади хора. На негово място обаче са навлезли други наркотици, които са надградени. 

„Лошото е, че нещата винаги започват с един смях и една усмивка, с едно минимално количество на алкохол и след това започват наркотиците“, сподели инспектор Петков. По думите му децата не знаят какво употребяват. Дилърите няма да им кажат, защото и те не знаят. Хората, които произвеждат наркотици, правят това в зоната на хаоса. Субстанциите не са прецизни. Има хора, което нямат химическо образование, научават самия процес наизуст и така се стига до екзотиката на пазара, посочи специалистът.

„Правим универсалната превенция – говорим с децата за това, което е страшното и опасното за тях. Това, което дилърите няма да им кажат, това, което те няма от къде да разберат. В повечето случаи търсим сладката приказка с децата, това, което могат да ни кажат по един или друг начин“, сподели Петьо Петков. По думите му, за да тръгне едно дете към наркотичните вещества трябва нещо да го е счупило. И е много важно да се разбере и реагира своевременно. 

В повечето случаи родителите разбират последни какво се случва с децата им. Знаете как се гледат: сутрин тръгва за училище с джобни и телефон, комуникацията е само по телефона, вечерта го виждаме за кратко време, сподели инспекторът от СДВР. 

Родителите винаги са изненадани, сподели и д-р Баева наблюденията си като лекар, работил в Детско отделение.