Изследвания на телесен състав и костна плътност по повод Световния ден за борба с остеопорозата

Мероприятия от световната кампания „Познавате ли признаците на остеопорозата“ ще се състоят в Добрич по повод Световния ден за борба с остеопорозата – 20 октомври, съобщават от Регионалната здравна инспекция.

Изследвания на телесен състав и костна плътност по повод Световния ден за борба с остеопорозата

Те ще се реализират със съдействието на РЗИ и ще се координират от асоциация „Жени без остеопороза“.



По повод световния ден на 31 октомври от 10 часа в ДКЦ II ще се проведат изследвания на телесен състав и костна плътност. Участниците в тях ще могат да се запознаят с някои прости начини да открият признаците на остеопорозата, както и да определят личните си рискови фактори с теста на Международната фондация по остеопороза и теста на Световната здравна организация.

Изследванията са на цена 10 лв. след предварително записване на тел. 0884 71 44 39.

Световният ден за борба с остеопорозата е насочен към повишаване на информираността както в личен, така и в обществен план с оглед огромното страдание и финансова тежест, което това трето по значимост след сърдечно-съдовите и раковите заболявания страдание налага на милиони хора по света. Как да открием навреме симптомите и да предотвратим развитието на остеопорозата е водещата тема тази година.

Заболяването, наричано още „безшумната епидемия“, засяга всяка 3-та жена и всеки 5-ти мъж над 50 години по света. Сред фрактурите, които са последица от остеопорозата, най-коварни са тези на прешлените, които бавно и неусетно се промъкват в живота на болния, често замаскирани като болка в гърба, която отдaваме на годините, преумората или обездвижването. Често този тип фрактури убягват дори и от вниманието на лекарите: статистиката сочи, че само около 40% от възрастните жени и по-малко от 20% от възрастните мъже, които имат рентгеново изследване с видими прешленни фрактури, са насочени към изследване за остеопороза.