Днес е Ден на парашутиста

Денят на парашутиста е официален празник в България и се отбелязва на 18 октомври. Денят на парашутиста се чества с решение на министъра на отбраната Валентин Александров от 17 март 1994 г.

Днес е Ден на парашутиста

Първата българска парашутна дружина е сформирана с указ на Негово Величество цар Борис III на 18 март 1943 г. Неин пръв ръководител е началникът на въздушните на Негово Величество войски генерал-майор Айранов, а първи командир на дружината е капитан Ноев.


Бойното си кръщение българската парашутна дружина получава на 18 октомври 1944 г. в Страцин – Кумановската настъпателна операция на Българската армия при овладяването на укрепената Стражинска позиция. Парашутната дружина атакува смятания за непревземаем връх Стражин и го превзема. За периода на своето участие във войната, дружината дава 59 загинали, 151 ранени, а 23-ма воини остават за цял живот инвалиди.

За проявения героизъм и саможертва целият личен състав на парашутната дружина е повишен в звание, а телата на парашутистите – герои със заповед на командващ Първа Българска армия генерал Стойчев са пренесени в София и погребани в Алеята на парашутистите в Централните софийски гробища.