В готовност за зимния сезон са лечебните и учебните заведения в Добрич

Щабът за изпълнение на общинския план за защита на населението при бедствия и аварии по повод подготовката за зимния период заседава в Община Добрич.

В готовност за зимния сезон са лечебните и учебните заведения в Добрич

Представители на ВиК, сметопочистващо дружество „Еф Си Си”, Първо районно управление на МВР и Пожарната не присъстваха на заседанието на Щаба.



От ЕНЕРГО-ПРО информираха, че за предстоящия зимен период 15 специални автомобила са в готовност и 10 аварийни екипа за града.   

Единствените опасения на електроразпределителното дружество са дейностите по водния цикъл. При нас проблемите идват впоследствие, когато се възстановят настилките при изкопните дейности, не винаги кабелната линия аварира веднага, а по-скоро впоследствие, каза представител на ЕНЕРГО-ПРО. Причината е, че много трудно се отстраняват аварии при отрицателни температури на кабелите, допълни той.

Йордан Йорданов, кмет на Община Добрич, заяви, че до началото на декември се очаква 90% от проекта за водния цикъл да бъде завършен. Освен това ще имат предвид предстоящия зимен период.

Георги Тодоров, представител на Аресгаз, сподели, че подготовката за зимата върви по план. При нас проблемът, относно водния цикъл, е по изкопните дейности. Ако и през зимния период водният цикъл продължава, като изкопна дейност, може да срещнем трудности, заяви той.

Йордан Йорданов увери, че изкопните дейности по водния цикъл са към своя край. Съобразяваме се с всички, които имат подземни комуникации, допълни кметът на Добрич.

По думи на Емилия Баева, зам.-кмет „Хуманитарни дейности“, всички детски заведения, училища, културни и социални институции са готови за зимата по отношение на отоплителната инсталация.

В ОУ „Стефан Караджа“ извършват смяна на отоплителния котел, каза зам.-кметът. Емилия Баева сподели, че в бившия дом „Дъга” е имало авария, която в момента се отстранява. Тече ремонтът на отоплителната система на зала „Добрич“, където се очаква извършване на ремонт на покрива, за да се отстрани теч, допълни тя.

Инж. Катя Керанова, представител на д-р Бисер Ботев, зам.-директор на МБАЛ – Добрич, заяви, че болницата е в готовност за зимния сезон. Осигурен е наш собствен снегорин, с който ще се почистват пътищата в двора на болницата. Закупена е морска сол и гребла за тези, които извършват почистването. Отоплителната инсталация е в добро състояние, каза тя.

Управителите на ДКЦ 1, ДКЦ 2, Пътнически и Автомобилни превози  увериха, че нямат затруднения относно зимната подготовка.