Ден на отворените врати ще се проведе в Административния съд в Добрич

Под наслов „Открито за съдебната власт“ в Административния съд в Добрич ще се проведе за поредна година Ден на отворените врати. Той ще е на 31 октомври от 9.30 до 16 часа и е във връзка с инициатива на Висш съдебен съвет и с реализирането на годишната му програма.

Ден на отворените врати ще се проведе в Административния съд в Добрич

Целта е да се даде възможност за повишаване на правната култура на гражданите и запознаване с работата на органите на съдебната власт.

През деня помещенията на съда ще бъдат отворени за посещения. Изготвена е програма за протичане на мероприятията:

9.30 часа – Запознаване със структурата на съдебната система, спецификата на работа на магистратите, с функциите на Административен съд – Добрич, правилата за посещение в съда и за присъствие в съдебна зала.
Лектор: Теодора Милева – зам.-председател на АдмС - Добрич.
Участници: ученици от СУ „Климент Охридски“.

10 часа – Награждаване на участниците в конкурса за изработка на календар за създаването на административното правосъдие в България.

10.15 часа - Пресконференция за стартиране на образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури” през учебната 2017 – 2018 г. Представяне на темите на лекциите и лекторите, включени в образователната програма. Изнасяне на лекция на тема: “Що е административно правосъдие?”
Лектор: Красимира Иванова – административен ръководител на Административен съд – Добрич.
Участници: ученици от ЧПГТП „Райко Цончев“.

13 часа – Посещение на ученици III клас от СУ „Климент Охридски“ във връзка с програмата „Детско полицейско управление“.

14.00 часа – „Мястото и ролята на съдебната охрана в съда”.
Участници: ученици от СУ „Любен Каравелов“.

14.30 часа - Желаещите ученици могат да посетят съдебната зала и да присъстват на съдебен процес по административни дела в Зала №1.

През целия ден ще има свободен достъп до работните помещения на съда.