Кампания за подпомагане на студенти-сираци в областта обяви БЧК в Добрич

Фонд за подпомагане на студенти-сираци от населените места на областта създаде БЧК в Добрич. Това съобщи по време на честването на 140 години от създаването на Българския Червен кръст директорът на Областния съвет на БЧК д-р Артюн Еринозов.

Кампания за подпомагане на студенти-сираци в областта обяви БЧК в Добрич

Той разказа, че идеята е на служителите на организацията и е възникнала спонтанно, подкрепена е от Областния съвет. Служителите вече са внесли в сметката на БЧК сумата от 571 лева и това е минималният размер за подпомагане на един студент, каза д-р Еринозов. С обявяването на идеята стартира и обществена кампания за набиране на средства. Директорът на ОС на БЧК оповести, че първият дарител, изразил съпричастност към нея, е почетният гражданин на Добрич Хари Летау. 



На тържественото отбелязване на 140-годишнината на БЧК днес присъстваха членове и доброволци на организацията, кметовете на Добрич Йордан Йорданов, на Община Добричка инж. Тошко Петко, на Балчик Николай Ангелови, на Крушари Добри Стефанов, общински съветници, представители на институции, партньори на БЧК, граждани.

„140 години Български Червен кръст е ракетата, носител на добро, човечност и грижа за хората – каза в приветствието си Йордан Йорданов. - 140 години доброволците са двигателят на надеждата за по-добро бъдеще. Нашето общество винаги ще разчита на вас и винаги ще вярваме, че доброто може да бъде общо и да вървим заедно напред“. Кметът на Добрич връчи на д-р Еринозов поздравителен адрес и плакет. Получени са поздравителни адреси и от Националния съвет на БЧК и областния управител Красимир Кирилов.

По повод годишнината ОС на БЧК връчи звания „Отличник на БЧК“  и „Млад отличник на БЧК“, награди ветерани и партньори. 

Община Добричка бе отличена с почетен диплом за активна подкрепа на Добричката Червенокръстка организация. По повод 140-годишнината кметът инж. Тошко Петков сподели, че „това е животът на няколко поколения, отдадени безпристрастно на хората, които са засегнати от различни видове бедствия“. Той изрази радостта си, че една от най-големите бази на БЧК в страната е на територията на община Добричка – в село Победа.