Изложба в Младежкия център представя кадри от „Ябълката_Фест”

„Много е хубаво, когато сме се събрали хора, обединени от една идея – да направят града да изглежда по-красив, по-приветлив и приятно място за живеене”.

Изложба в Младежкия център представя кадри от „Ябълката_Фест”

Това каза Нели Николаева – председател на сдружение „Черноморски център за развитие”, по време на откриването на фотоизложбата „Ябълката_фест” в общински младежки център „Захари Стоянов”. Събитието бе заключителна част от програмата на едноименния фестивал на „Ябълката_Място”, посветен на екологията, здравословното хранене и спорта. Проектът „Ябълката_Фест” бе съфинансиран от Програма за финансиране на граждански инициативи в полза на местна общност от бюджета на Община град Добрич.





Нели Николаева припомни как е възникнала идеята за фестивала. Това става миналата година от едно място, което е между СУ „Свети Климент Охридски”, едноименната църква и частното училище „Леонардо да Винчи”. В опит да направят това място малко по-приветливо участниците в проекта откриват плодни дръвчета ябълки, чиито плодове обаче гният на земята. Една от ученичките от училище „Леонардо да Винчи” предлага мястото да бъде кръстено Ябълката, защото по някакъв начин й наподобява този плод. А пътечка към училището й  прилича на червей. Участниците в проекта си казват: значи е екологична ябълка. Следва съботно събитие във връзка с първия проект на сдружение „Черноморски център за развитие” - „The Spot“ – Мястото”, организирано от Илияна Христова от „ДоброЖънци”- забавления за младежи. Така хрумва идеята да бъде направен „Ябълката_Фест”.



„Той не е само фестивал за ябълки, а искахме да се съберем, да поговорим за здравословния начин на живот, да спортуваме, да участваме в различни работилници и да се включат хора от различни групи – ученици, хора със специални потребности, живеещи в квартала - сподели Нели Николаева – Двудневният фестивал се получи добре. Идеята ни е и ние го посвещаваме единствено и само на младите хора и на децата на Добрич, защото те са нашето бъдеще”.


Преди време моя приятелка ми каза, че не са толкова важни хората, че са важни идеята, организацията. Аз обаче ще кажа, че хората са най-важни. Няма да има идеи, няма да има никакви организации ако няма хора, които да милеят за това, което правят, категорична бе Николаева. Тя благодари на всички участници в „Ябълката_Фест” и им връчи сертификати - на Албена Донева – директор на Дневния център за пълнолетни лица с увреждания, на ателие „Стела и Дара” към ОМЦ „Захари Стоянов, на доброволеца Александър Великов, на семейство Марина и Димитър Димитрови, на младите доброволци. Специално благодари на Ивайло Донев, без когото изложбата не би била факт.



За младите доброволци Нели Николаева сподели: „Тези деца не само се включиха в нашата инициатива, но знаем, че даже утре нас да ни няма, има кой да продължи една много хубава идея”.

В края на събитието всички присъстващи се почерпиха с ябълки.