76 творби участват в конкурса „Кесарят Тервел – познат и непознат“

Изтече срокът за подаване на материали за обявения от Община Тервел конкурс на тема „Кесарят Тервел - познат и непознат“, съобщават от кметството.

76 творби участват в конкурса „Кесарят Тервел – познат и непознат“

Целта на конкурса е да мотивира участниците от общината да задълбочат познанията си за един от най-забележителните средновековни български владетели и неговата роля като държавник - дипломат, вещ стратег и военачалник, покровител на България, Източната Римска империя и Византия, канонизиран за светец от църквата.


Конкурсът се осъществява в две направления: Литературно творчество и Изобразителни и приложни изкуства. В рамките на обявения срок в Община Тервел постъпиха общо 76 произведения.

В раздел „Литературно творчество“ са представени 2 стихотворения, написани от ученик в начален курс и от възрастен тервелчанин; 11 есета, сътворени от ученици в начален и гимназиален етап, както и от 1 възрастен участник от  София; 1 разказ, 1 очерк и 1 юбилеен вестник, които са колективно творчество.


В раздел „Изобразителни и приложни изкуства“ кандидатите за награди са представили общо 55 рисунки, като 19 от тях са на ученици от 1-4 клас от НУ „Хр. Ботев“, с. Каблешково, ОбУ „Д-р Петър Берон“, с. Коларци и от Школата по изобразително и приложно изкуства при ЦПЛР „Малкият принц“; 28 рисунки на ученици 5-7 клас от ОУ „Отец Паисий“, с. Безмер, ОбУ „Д-р Петър Берон“, с. Коларци и ШИПИ при ЦПЛР „Малкият принц“; 8 творби на ученици 8-12 клас от ОбУ „Д-р Петър Берон“, с. Коларци и ШИПИ при ЦПЛР „Малкият принц“. В конкурса участват и 2 пана от вълна, изработени от ученик в гимназиален етап и възрастен творец, и 2 пластики от глина и 1 макет на храм „Св. Вмчк Св. Георги“, дело на 3 участници от Ателието по керамика при ЦПЛР „Малкият принц“ - 2 от ученици в начален етап и 1 над 19 години.

Най-трудната част за организаторите - оценяването на творбите, е в процес на изпълнение. Предстои награждаването на участниците на 6 ноември, когато ще се състои и среща-разговор с автори, посветили част от творчеството си на живота и делото на Кесаря Тервел. С авторската среща, макар и с няколко дни по-късно, ще бъде отбелязан Денят на народните будители.