Учениците от ОУ „Н. Й. Вапцаров“ проведоха образователен час, посветен на Деня на народните будители и направиха два къта, красящи училището

Всички класове на ОУ „Н. Й. Вапцаров“ проведоха тържествен час на класа, посветен на предстоящия Ден на народните будители. Това съобщи директорът на учебното заведение Тошко Керанов.

Учениците от ОУ „Н. Й. Вапцаров“ проведоха образователен час, посветен на Деня на народните будители и направиха два къта, красящи училището

Гинка Керанова, учител по Български език и литература, бе основен организатор на инициативата. Учениците се запознаха с творчеството на народните будители. 




Децата приеха мероприятието с интерес и взеха активно участие. Четохме „Старогръцки легенди и митове“, които петокласниците учат в момента, каза преподавателят Гинка Керанова.  Освен това те са се включили в интересната инициатива Маратон на четенето. 



В останалите класове също са били проведени занимания, целящи запознаване на учениците с народните будители.



Два интересни дворчески къта красят коридорите на ОУ „Н. Й. Вапцаров“.

Част от учениците са преписали стихотворения на народни будители, които са поставени в кът, посветен на 1 ноември, в коридора на учебното заведение. Децата са отделили от свободното си време, за да осъществят образователната и приятна инициатива.



Вторият кът също е подготвен от децата с помощта на техните родители и учители. В него се преплитат творчество и въображение, а резултатът е красиво старинно място.


Организацията премина на висота и с голяма активност, сподели директорът Тошко Керанов. 


Освен това ОУ „Н. Й. Вапцаров“ може да се похвали със спечелен проект за игротека, която ще бъде изградена в учебното заведение. Проектът е по национална програма на Министерството на образованието и културата и е стойност 9 504 лв. Игротеката ще представлява голяма стая, оборудвана с книги и различни образователни игри. 

Така през свободното си време децата ще имат възможност да четат и да се образоват, каза директорът на ОУ „Н. Й. Вапцаров“.

Нашето училище се отличава по състава, с който работим. 99.99% от децата са от ромски произход. В училище имаме само две българчета. Чрез учебно-възпитателния процес, заниманията по интереси, извънкласните форми и участие в проекти се опитваме да интегрираме тези деца към нашите ценности, бит и култура, защото все пак живеем в България, каза Тошко Керанов.

Припомняме, че близо половин година Професионална гимназия по ветеринарна медицина „Проф. д-р Георги Павлов“ използва сградата на ОУ „Н. Й. Вапцаров“ за провеждане на учебните занятия. Причината е, че гимназията прави основен ремонт на учебното заведение. 

Единственото училище, което ги прие, беше нашето училище, сподели директорът на ОУ „Н. Й. Вапцаров“. Той допълни, че са създали благоприятни условия за нормален учебен процес. По думи на Тошко Керанов Професионалната гимназия по ветеринарна медицина ще продължи да провежда учебните часове в сградата на ОУ „Н. Й. Вапцаров“ до около 9 ноември. 

Тошко Керанов сподели, че няма проблем учениците от ПГВМ „Проф. д-р Георги Павлов“ да продължат да използват сградата още време, ако им се наложи.