Мариян Аспарухов: Всички са в будна кома, явно на хората им харесва да ги тъпчат

Протест срещу високите цени на горивата ще се проведе в петък в Добрич. Както Добрич онлайн първи съобщи, той ще започне в 18.30 часа от пътната отсечка в близост до ПГ по техника и механотехника „М. В. Ломоносов“, известна като „Гонките“. Разговаряме с един от организаторите – Мариян Аспарухов

Мариян Аспарухов: Всички са в будна кома, явно на хората им харесва да ги тъпчат

- Г-н Аспарухов, бихте ли разказали за инициативата, която организирате и в нашия град. Какво налага да се излезе на протест?



- Инициативата, която ще проведем аз и моите приятели и съграждани, е протест за горивата. Той е в петък, ако до неделя няма промяна ще се състои абсолютно всяка седмица докато не се свалят цените на горивата такива, каквито да отговарят на самия стандарт. Всеки може да си направи едно елементарно изследване, има статистика в интернет, в световните сайтове, да се види пазарът. На пазара всеки ден се менят котировките, сега цената варира между 70 и 80 долара за барел гориво. Т. е. цената, на която идва у нас, е 1.69. А тук цените са надути, навсякъде лъжат с по 2-3 литра, има вода, има отпадъци. Гарантират качество, пускат реклами, че правят отстъпки, че има екогаранция, обаче няма де факто. Предлага се услуга, която няма покритие. Обръщам се специално към шефа на  „Лукойл“ Веселин Златев – да чуе това и малко да се осъзнае. Защото това е само началото. Започваме с мирен протест. Ако не се осъществи това, което сме замислили, всеки ден ще правим така, че да се зарежда само в малките фирми, които не са толкова популярни, и протестите ще продължат докато има резултат. 

- Какви са конкретните Ви искания?

- Сваляне на цените и качество. Това, мисля, че е достатъчно. 

- Смятате ли, че точно тази рафинерия диктува условията на пазара?

- Има малка част от горивото, което се внася от Румъния. Другото е от „Нефтохим“. А акцизите се командват от София. Акцизите не са се променили от 2011 година, и сега, през 2018-а, са същите. 

- В началото на лятото също имаше покачване на цените на горивата, защо тогава нямаше протести?

- Тогава хората повече работеха. Дори и в момента са заети, но както виждате, цените продължават да се качват. Прогнозират бензинът да стигне 2.60 лева, дизелът – 2.70.  Ами те ако решат може и 3 лева да стане. Това е пълно безобразие. 

- А в качеството на горивата какво не Ви удовлетворява?

- Както казах,  2-3 литра е количеството, с което лъжат. Вие може да зареждате за 20, те ви пълнят за 17 или 18.  Отделно е пълно с боклуци. Отделно хората изреваха - на кого му се счупила колата, поразии колкото искате. Излизаме както колегите в Пазарджик, София, Велико Търново, Варна, Бургас. За това призовавам всички граждани - работещи, ученици, пенсионери, да се отзоват. Всеки може да стои с наведена глава, а няма от какво да ни е страх и не трябва да сме тотално безразлични към случващото се около нас. Просто трябва да излезем и да се вдигнем. Това е само началото. Не е само за горивата. Подкрепях два-три дни майките на деца с увреждания в Добрич. Ами те са само около 10. Хората отстрани си пият кафето и никой не го интересува нищо. Тотален мазохизъм от страна на съгражданите ни. Затова ме е яд на тях и им казвам: Станете, събудете се, вдигнете се! Всички са в будна кома. До кога ще е така? Явно на хората им харесва да ги тъпчат. А тези, които работят за частници, или ги подтикват с номера: Няма да ви дадем заплати, за това ще си мълчите, или като в София - синдикатът защитава Валери Симеонов.

- И друг път е имало протести, но понякога цените на горивата са стигали почти до три лева. Очаквате ли да има резултати от действията Ви?

- Щом се е получило тук, в Добрич, преди две-три години значи и сега ще се получи. Аз съм сигурен в това. В момента за една седмица са свалили цените със 6-7 стотинки. Аз всяка вечер, а и през деня,  минавам и проверявам.  

- Какво Ви говори фактът, че могат да смъкват цените когато си искат, да ги разиграват?

- Има монопол, има картел, това е ясно на всеки. Даже и децата го знаят. Не може само в останалите страни цените на горивата да са каквито трябва и стандартът на живот да е какъвто трябва. Това е другият протест – за самия стандарт на живот в България. Има групи във фейсбук, има за референдума, за геноцида. Действаме кой колкото може и както може и организираме протести. 

- Какво ще представлява самият протест в петък?

- Тръгваме от „Гонките“ и минаваме по булевардите. Няма да запушваме входове и изходи на бензиностанции. Просто минаваме, протестираме, зареждаме – бавно и славно.