Повече дрогирани отколкото пияни шофьори заловени в Добричко през октомври

През октомври прави впечатление по-големият брой установени нарушения за управление след употреба на наркотични вещества отколкото на алкохол. Това съобщи на брифинг началникът на сектор „Пътна полиция“ при Областната дирекция на МВР в Добрич главен инспектор Жулиян Минев.

Повече дрогирани отколкото пияни шофьори заловени в Добричко през октомври

През месеца заловените дрогирани шофьори в областта са 23, а пияните – 18.



Според директора на Областната дирекция на МВР старши комисар Никола Панчев това се дължи на завишения контрол, тъй като полицията вече има апарат за засичане употребата на наркотични вещества. До преди година такъв не е имало. Използвани са били тестове, които понякога били неефективни и резултатите от тях трудно се доказвали. Апаратът е усъвършенстван и почти винаги наркотичните вещества се установявали и при последваща проверка в медицинско заведение. 

Установените пияни водачи от началото на годината на територията на Добричка област са 299, а употребилите наркотични и упойващи вещества - 138. 

2 774 нарушения на Закона за движение по пътищата са установени в областта през октомври, съставени са 524 акта и 2 150 фиша. Издадени са 180 заповеди за принудителни административни мерки – в 80 от случаите са отнети свидетелства за МПС, а в 100 мерките са спрямо превозните средства – спиране от движение или прекратяване на регистрация.  

Констатираните нарушения, свързани с превишена скорост, са 965, за неправоспособност – 55. 

Стана ясно, че ОД на МВР разполага с камера, която заснема скоростта -  стационарно преносима радарна установка. При нея е сведен до минимум човешкият фактор на влияние при констатиране на нарушението, не може служителят да бъде обвиняван, че е изтрил нещо или прикрива някого, обясни старши комисар Панчев.