Спад на криминалните престъпления заради добрата съвместна работа на полиция и жандармерия

Спад на криминалните престъпления, извършени на територията на Добричка област, през октомври в сравнение със същия месец на миналата година отчитат от Областната дирекция на МВР.

Спад на криминалните престъпления заради добрата съвместна работа на полиция и жандармерия

Директорът старши комисар Никола Панчев съобщи на брифинг, че през отиващия си месец крими деянията са 168, от които 80 разкрити, а за същия период на 2017-а са били 185, от тях 81 са разкрити. 



Не са регистрирани престъпления против личността, такива с висок обществен отзвук като грабежи, противозаконни отнемания на автомобили, телефонни измами и други тежки криминални деяния.

Определящи престъпления на територията на областта са кражбите на имущество – 48, от тях 15 са разкрити. Техният брой е около една трета от всички извършени крими деяния. През октомври м. г. са регистрирани 53 кражби на имущество, от тях разкрити са 9. 

Анализ сочи, че положителна мярка срещу тези престъпления са специализираните операции, каза старши комисар Панчев. Мащабна такава е проведена на територията на областта от 9 до 21 октомври съвместно с дирекция „Жандармерия“. По думите на директора на ОД на МВР през периода на операцията има спад на крими деянията – те са 94, спрямо 126 за съшия период на м. г., т. е. близо с една трета по-малко. 

Старши комисар Панчев заяви, че съвместната дейност с дирекция „Жандармерия“ ще продължи, най-вече в малките населени места.

През октомври за 72 часа са задържани 10 лица, постоянна мярка „задържане под стража“ е наложена на други 10. По Закона за МВР за 24 часа са задържани 91 лица.