Четири диви свине с Африканска чума са установени край село Българево

Четири случая на Африканска чума по диви свине са констатирани край каварненското село Българево. Това съобщи на брифинг зам.-областният управител Красимир Николов след заседание на Областния координационен щаб, проведено заради усложнената епизоотична обстановка.

 Четири диви свине с Африканска чума са установени край село Българево

Дивите свине са отстреляни по време на лов от ловно сдружение „Зеленка“ в съоръжение от затворен тип – оградено с ограда, с площ 101 хектара. Авджиите ловували в изминалите събота и неделя. В събота отстреляли 3 диви прасета, при тях заболяването не е установено. 



При лова в неделя от 6 отстреляни диви свине 4 се оказали болни от АЧС. Ловуващите сподели, че още при лова поведението им било странно. Те обяснили, че обикновено при стрелба прасетата се разбягват, докато тези се събрали на едно място. Дори едно от животните имало външни признаци на болестта – пяна по ноздрите.

Четирите болни от АЧС диви прасета вече са загробени в специално подготвена от ловците яма. 

На заседанието на Областния координационен щаб са набелязани мерки за недопускане на разпространението на болестта на територията на Добричка и съседните области, каза Красимир Николов. Предстои пълно унищожаване на дивите прасета в заграденото съоръжение, които според ловците са около 60. Ще бъдат унищожени и всички други диви животни, които се намират там. Отстрелът ще се осъществи през идните събота и неделя. Убитите животни също ще бъдат загробени в предварително подготвените от ловците ями. Правят са обходи от Държавното ловно стопанство в Балчик, където попада ловно сдружение „Зеленка“, и от Районна дирекция по горите във Варна, за да се провери дали оградата няма отвори.

Със заповед на Българската агенция по храните за недопускане разпространението на болестта са обособени три зони за сигурност.

Първата е инфектирана зона и се намира в радиус на 20 км от огнището. В нея попадат населени места в общините Каварна и Шабла. В Каварна това са: Българево, Каварна, Топола, Свети Никола, Камен бряг, Хаджи Димитър, Поручик Чунчево. В Шабла това са: Горун, Тюленово, Шабла, Езерец, Крапец, Ваклино и Дуранкулак.

Втората зона е буферна и е на радиус още 20 км от огнището. В нея попадат населените места от община Каварна: Белгун, Било, Божурец, Видно, Вранино, Иречек, Крупен, Могилище, Нейково, Раковски, Селце, Травник, Челопечене, Септемврийци, и от община Шабла: Божаново, Горичане, Граничар, Захари Стояново, Прелез, Смин, Стаевци, Твърдица и Черноморци. 

В третата т. нар. надзорна зона попадат всички населени места в Добричка област.

От Областен координационен щаб отново отправят препоръка на стопаните домашните свине от т. нар. заден двор да бъдат усвоени. Кметовете на Каварна и Шабла Нина Ставрева и Мариян Жечев са съобщили, че това масово се прави от хората, предвид и на наближаващата Коледа. Става дума за около 500-600 домашни прасета, отлеждани в двете общини.