Млад талант от Добрич ще дирижира концерт на Български камерен оркестър

На 20 ноември от 18 часа в огледална зала „Нели Божкова“ младо дарование ще има възможността да дирижира оркестър, който наскоро отбеляза 50-годишен юбилей.

Млад талант от Добрич ще дирижира концерт на Български камерен оркестър

Светлана Галианова е родена през 1994 година в Добрич. Завършва СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в родния си град. От малка посещава уроци по пиано при музикалния педагог Йорданка Ковачева. През 2013 година е приета в НМА "Проф. Панчо Владигеров" в София със специалност „Оперно-симфонично дирижиране“ в класа на проф. Пламен Джуров и доц. д-р Георги Патриков. 



Дебют като диригент прави с Академичен симфоничен оркестър (АСО) през ноември 2015 година. С Концерт за пиано и оркестър № 1 от Николай Метнер тя представя премиерно за България изпълнение със солист Агнес Данкова, пиано. През 2017 година дирижира мащабен концерт по повод 260-годишнината от рождението на Моцарт, изнесен от Академичния симфоничен оркестър на НМА със солист Нора Габровска, пиано. Същата година Светлана провежда първия си образователен концерт със Симфониета Видин. Заедно изнасят множество концерти, част от които в пещера „Магурата”. Работила е и със солиста на Московската филхармония Павел Минев, цигулка. Със Симфониета Видин под нейната диригентска палка е и празничният осномартенски концерт със солист Десислава Стефанова, сопран. 

През март 2017 година дирижира юбилеен концерт на проф. д-р Петя Бъговска с гост-солист Пиер Марио Мурели (консерватория Милано, Италия). На 1 ноември 2017 година Светлана участва в премиерата на спектакъла „Галактика на Поколенията“, изпълнен на сцената на театър „Сълза и Смях“, под съпровода на Академичния симфоничен оркестър с музика от Добромир Кисьов. През май т. г. се дипломира като диригент с Концерт за пиано и оркестър № 2 от Камий Сен-Санс и Девета симфония от Дм. Шостакович в изпълнение на Академичния симфоничен оркестър на НМА със солист Елвис Василев, пиано. 

В репертоара й като диригент присъстват много и разностранни произведения. Светлана Галианова успешно продължава традицията на професионалните жени диригенти на класическа музика в България, чието начало е поставено от първата жена диригент - Радосвета Бояджиева (1923 - 2018).

Светлана Галианова споделя, че заедно с БКО-Добрич са подбрали програмата за този концерт. Произведението „Пет скици“ за струнен състав, написано през 1952 г. от Марин Големинов е по повод 110-годишнината от рождението на големия български композитор, диригент, музикален критик и педагог. Сюита „Холберг“ на Едвард Григ е написана от известния норвежки композитор по поръчка на гражданите на Берген, роден град и на двамата, за отбелязване 200-годишнината от рождението на Холберг - виден философ, писател и драматург. Струнен квартет № 8 от Дмитрий Шостакович е с аранжимента на Рудолф Баршай. Написано е през 1960 г., докато композиторът е бил в Дрезден. Различни са интерпретациите за посланието на произведението, като една от тях е, че е в памет на жертвите от войната.

ПРОГРАМА:

Марин Големинов (1908-2000)

-  Пет скици за  струнен оркестър. 

Детска игра, Жътва, Танц, Приказка, Хороводна.

Посветено на 110 г. от рождението на композитора,

Едвард Григ (1843-1907)

- Сюита, Оп. 40, от времето на Холберг

I. Präludium: Allegro vivace II. Sarabande: Andante III. Gavote: Allegretto - Musette: Un poco mosso - Gavotte IV. Air: Andante religioso V. Rigaudon: Allegro con brio,

Дмитрий Шостакович (1906 - 1975)  

- Струнен квартет № 8 (оркестриран от Р. Баршай)

Largo, Allegro molto, Allegretto, Largo, Largo.

Входът е свободен.

Снимка: БНР