Ученици се събраха в Добрич, където се проведе национален форум за публични ученически изказвания „Словото“

Частна профилирана езикова гимназия „Райко Цончев” бе организатор и домакин на Първия национален форум за публични ученически изказвания „Словото“, в което участваха 28 ученици от страната, съобщават от учебното заведение.

Ученици се събраха в Добрич, където се проведе национален форум за публични ученически изказвания „Словото“

В Деня на народните будители участниците представиха своите речи по темата „Словото като памет“. Всеки един от тях я интерпретира по свой начин и така ученици, учители и родители имаха възможността да се насладят на изключителна палитра от слова - за паметта и забравата, за безпаметството и робството, за посланията на древността, за уроците на миналото, за националната идентичност в глобалния свят, за силата на родния език, за съхранените корени. Най-въздействащите речи бяха посветени на личности като ген. Иван Колев, Джанюариъс Макгахан, Иван Кършовски, Райко Цончев. И разбира се, на България.



Тричленно жури в състав: проф.д-р Димитрина Каменова, директор на Департамента за модерни обучителни методи към ВУМ, Надежда Иванова, културолог, докторант в катедра Етнология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и преподавател по история и иновативния предмет „Ние и светът“ и Цветан Сашев, историк, уредник в Отдел нова и най-нова история в Регионален исторически музей – Добрич, отличиха най-добрите оратори.

Първа възрастова група 14-16 години:

I място за Петя Василева от ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ град Ловеч със словото „Ще попадне ли българският език в червената книга на застрашените езици"

II място за Кристина Петкова със словото „Епопея на забравените - пантеон на безсмъртието“

III Дария Димитрова със словото „България на шахматната дъска“

Поощрителни награди получиха Диляна Чопаринова от ЧПЕГ „Райко Цончев“ и Дамян Хинков ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ град Ловеч 

Втора възрастова група 17-19 години:

I място за Петко Стойчев от ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ град Ловеч със словото „Пътят към безсмъртието“

II място за Иван Атанасов от ГПЧЕ „Йоан Екзарх“ гр. Варна със слово за ген. Иван Колев

III място Стефани Маринова от ЧПЕГ „Райко Цончев“ със словото „Избягалите из България момчета“.

Поощрителна грамота получи Михаела Щрегарска от Ловеч.

Статуетката и големия приз „Най-добър оратор“ на Първия национален форум „Словото“ грабна Тина Манолова от ГПЧЕ „Йоан Екзарх“ гр. Варна с преподавател г-жа Диана Петкова - учител по БЕЛ.

Журито връчи и още две грамоти на Петър Симеонов за публично изказване, базирано на хумора с речта си „Кебапчета или куршуми" и на Стефани Маринова за най-артистично публично изказване, посветено на революционера Иван Кършовски

Докато журито заседаваше, гостите от страната имаха възможността да разгледат иновативното училище „Райко Цончев“ и да научат за системата на обучение и личностно развитие.