Мощно укриване на оборот по морето

Близо 3 пъти по-малко от действителния оборот отчитат на касовите си апарати нощните клубове и дискотеките в курортния комплекс Слънчев бряг.

Мощно укриване на оборот по морето
Това стана ясно при започнала снощи съвместна проверка на НАП, Главна инспекция по труда (ГИТ), Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Агенцията по храните, съобщават от пресцентъра на приходната агенция.

Приходите от вход и продажби в 4 нощни клубове на плажа, ресторант и паркинг само за една нощ са достигнали близо 300 000 лв., което е 3 пъти повече от отчетеното на касовите апарати на заведенията през миналия петък.

Едно от най-посещаваните нощни заведения е получило приходи от 111 000 лв. снощи, от които 23 000 за такса за вход. За сравнение приходът на същата дискотека миналия петък е бил около 60 000 лв.

20 нарушения на трудовото законодателство установиха от своя страна инспекторите на ГИТ в проверяваните обекти. 11 души са работили без трудов договор, шестима са имали сключени граждански, за да прикрият трудови договори. Санкцията за работодател наел служител без трудов договор може да достигне до 15000 лв. за всяко заето лице.

Проверяващите от Комисията за защита на потребителите също се натъкнаха на нарушения. Сред най-често срещаните е несъответствието на обявения брой места в заведенията с удостоверенията за категоризация. Друг масов проблем, установен от КЗП е необявяването на цени и грамажи в менютата, както и заплащането на такса за ползване на тоалетните.

Общо 80 души от четирите институции и полицаи от ГДБОП ще продължат проверките и днес през деня, както и довечера. В съвместната акция се включиха лично председателят на КЗП и главният секретар на ГИТ.