Общината ще се допита до гражданите как искат да изглежда Кооперативният пазар

Допитване до гражданите за това как искат да изглежда Кооперативният пазар в Добрич ще направи Общината, съобщи зам.-кметът арх. Боян Коларов.

Общината ще се допита до гражданите как искат да изглежда Кооперативният пазар

Той сподели, че през годините непрекъснато са търсени варианти за обновяването му. Представители на Общината са обиколили всички построени или ремонтирани пазари в България през последните години с цел да се почерпи опит. Направените промени обаче не са решили техническите проблеми, които съществуват навсякъде, включително и в Добрич.



За пример арх. Коларов даде пазарът в Стара Загора, който е най-красивият в страната. Там приложените технически решение днес вече не работели. Става дума за машини, които би трябвало да отвеждат застоялия въздух, канали, които да отвеждат повърхностните води, защото пазарът би трябвало всяка нощ да се измива с маркучи под налягане. Всичко това се е случило в първите седмици, след което е замряло, защото се оказало, че технологичните решения не са ефективни. 

Решихме да се опитаме да приложим всички добри примери, които видяхме, но първо да попитаме хората как си представят пазара, каза арх. Коларов. Той обясни, че ще се цели при проектирането му той да не бъде само имотът, върху който стои търговията, а ще бъдат взети под внимание всички начини на достъп до него – улиците, които го свързват с центъра на града и с автогарата и ул. „Отец Паисий“. „Тези улици трябва да бъдат преосмислени, да решим къде са автомобилите, къде е пешеходното движение, къде - велосипедите, къде се преминава натоварената ул. „Отец Паисий“, каза зам.-кметът. 

Арх. Коларов съобщи, че тази технология в България досега е прилагана само веднъж в сравнително подобен мащаб от групата урбанисти „Плейс мейк“, които са направили подобен проект за натоварената улица „Иван Асен Втори“ в София. Там са се справили по подобен начин – имали са обществени допитвания, обсъждания и в крайна сметка са стигнали до проект, подкрепен от всички заинтересовани граждани. „Нещо такова трябва да постигнем и ние, за да знаем, че най-после този пазар е такъв, какъвто го искат хората, а не да го правим с административно-технически решения“, каза зам.-кметът.

Вече са проведени предварителните разговори с групата „Плейс мейк“. Техен представител е обикалял цял ден Добрич и се е запознал с много подробности. Общината е предоставила на групата урбанисти поискана от тях информация. Всеки момент, може би до края на седмицата, очакваме те да ни изпратят график, по който да започнем общата работа с гражданите на Добрич, каза арх. Коларов.