Кметът награди медалистите в лекоатлетически мемориал „Петър Арнаудов”

С национален рекорд в тласкането на гюле завърши турнирът в Добрич

Кметът награди медалистите в лекоатлетически мемориал „Петър Арнаудов”

С участието на над 300 състезатели от клубовете в страната премина първото издание на мемориален турнир по лека атлетика „Петър Арнаудов”, състоял се в зала „Добротица” и на полигона за хвърляния в комплекс „Простор”. Надпреварата бе организирана от СКЛА „Добрич”, като съдействие оказаха БФЛА и Община Добрич. Със състезанието беше почетена паметта на бившият треньор и спортен деятел Петър Арнаудов /1942-2015/.



За радост, участниците постигнаха няколко много добри резултата в отделните възрастови групи – от момичета и момчета до 10 години, до мъже и жени. Най-запомнящото се сред тях е постижението на Яна Копчева, поставила национален рекорд при девойките под 18 години в тласкането на гюле – 16,18 метра. Преди десетина дни плевенчанката се класира 6-а в същата дисциплина на Младежката олимпиада в Буенос Айрес. Сред зрителите в Добрич бе сребърният медалист в хвърлянето на чук от игрите в Аржентина – Валентин Андреев от СКЛА „Черно море – 2005”. Балчиклията не излезе в сектора заради натрупаната умора в последните месеци.    

Представителите на домакините от СКЛА „Добрич” се показаха също в много добра светлина пред местна публика. Победител в хвърлянето на чук при мъжете стана Никола Михов, а с бронз се окичи Никола Колев. Първенец в тласкането на гюле е също добричлия – Михаил Михалев, защитаващ в момента екипа на „Класа” /София/, където е студент. Втори и трети тук са Георги Димов и Никола Михов. Със сребро на чук при жените се окичи Гергана Иванова. Най-добре в хвърлянето на чук при момчетата под 16 години от домакините се справи Ивайло Иванов, който достигна до победата. На трета позиция остана съотборникът му Тодор Петров. В мятането на диск Ивайло Иванов е втори, а Виктор Карамфилов – трети. Сребърен медалист във възрастовата група в тласкането на гюле е Тодор Петров. Много добри изяви при момичетата под 14 години в хвърлянето на чук имаше Кияра Кирчева, завършила втора. В дисциплината при юношите Максим Пенков достигна до второто място, а до третото, друг добричлия – Кристиян Валентинов. Диян Маринов от своя страна преодоля конкуренцията в тласкането на гюле, а в спринта на 60 метра завоюва сребро. В групата на родените през 2008/09 г. до трети места се добраха Габриела Димитрова /60 м гл. бягане/ и Мартина Станчева /хвърляне на мед. топка/. Добри постижения с медицинската топка регистрираха Петър Станчев и Радослав Маринов, финиширали втори и трети. При най-малките участници – момичета и момчета, родени през 2010/11 г., с успех на дълъг скок се поздрави Иван Кирчев. Той премери сили и на 60 метра, където достигна до сребърно отличие. Два сребърни медала грабна Ивон Колева, при момичетата – на дълъг скок и 60 метра.

Част от призьорите в турнира бяха наградени лично от кмета на Добрич Йордан Йорданов, като освен медали те получиха тениски и спортни ранички. Основният двигател и инициатор за провеждане на мемориалната надпревара – Галин Костадинов, който е президент и треньор в СКЛА „Добрич”, изказа благодарност към местната Община и приятелите на спорта от града, допринесли за осъществяване на проявата. Той не пропусна да отличи изявите на всички свои възпитаници, като и подкрепата от страна на техните родители. Идеята е мемориален турнир „Петър Арнаудов” да стане традиционен и да намери трайно място в календара на БФЛА.