Щангистът Юндер Бейтула остана 16-ти на световното

Двубой от 332 кг постигна добричлията в кат. до 81 кг при мъжете

Щангистът Юндер Бейтула остана 16-ти на световното

Състезателят по вдигане на тежести от СКВТ „Добруджа“ Юндер Бейтула се нареди на 16-о място на световното първенство за мъже. Планетарният шампионат се провежда в столицата на Туркменистан Ашхабад.


Добричлията премери сили в кат. до 81 кг, като остана осми в група „Б“. В крайното класиране той постигна двубой 332 кг /149 изхвърляне+183 изтласкване/. Световен шампион стана китаецът Ксяожун Лю със световен рекорд от 374 килограма. Среброто отиде при представител на Египет с 373 кг двубой, а бронзът е също за щангист от Китай – 372 кг.

Другият българин в кат. до 81 кг - Иван Марков, направи безуспешен опит да се завърне бляскаво на световния подиум. Двукратният вицешампион на планетата от 2014 г. и 2015 г. направи шест неуспешни опита в Ашхабад. Той явно надцени възможностите си, като не се справи на три пъти с тежест от 161 кг в изхвърлянето. А в изтласкването пробва последователно изяви на 192, 193 и 195 кг, но нито веднъж не закова щангата над главата си. През последните три години Ив. Марков преживя няколко операции и лекуваше тежка травма в коляното, а дългото отсъствие от международната сцена и нарушената подготовка очевидно оказват своето негативно влияние.

До момента на световното в Туркменистан България има едно шесто място на Ангел Русев и седма позиция на Даниела Пандова в категориите на най-леките мъже и жени. Русев дори постави три световни рекорда за младежи. Божидар Андреев от своя страна остана девети  в кат. 73 кг, а Стилян Гроздев – 14-и, в кат. 63 кг.