Младите шахматисти от ШК „Енергия 21” достигнаха до медали в отборните първенства

В Кранево мериха сили на черно-белите полета талантите от страната

Младите шахматисти от ШК „Енергия 21” достигнаха до медали в отборните първенства

В Кранево се проведоха държавните отборни първенства по шахмат – класически, ускорен шахмат и блиц, като организаторите от БФШ 1928 допуснаха да се изявяват по-голям брой участници, от две на три възрастови групи - до 10, 14 и  18 години. Изборът на черноморското  курортно селище за домакин на тази значима  проява за шахматното бъдеще на България не е случаен. В шахматната ни история селището е емблематично. Тук  на брега на Черно море на границата между двата големи курорта Златни пясъци и Албена години наред се провеждаха държавни отборни първенства на пионерските дружини. Оттук своя път към шахматните висини са направили най-известните днес български шахматисти. 


Добричкият шахматен клуб „Енергия 21” взе участие в 15 турнира с пет отбора и в трите дисциплини по класически шахмат, ускорен шахмат и блиц. Добричлии нямаха отбор само при девойките до 18 години. Най-добре от всички сътави на клуба се представиха  юношите до 18 години, които завоюваха второ, трето и четвърто място. Тимът бе в състав по реда на дъските: Момчил Петков /13 г./, Иван Йорданов /17 г./, Емил Параскевов /13 г./, Никола Лазаров /14 г./ и Силвио Атанасов /9 г./. Шампион е отбора на ШК "Пловдив", а на трето място завършиха представителите на ШК  "ЧесБомб" /Пловдив/. В най-важната дисциплина  класически шахмат участваха десет отбора. На първа дъска бе силно прогресиращият Момчил Петков, който тази година в Албания стана световен индивидуален училищен шампион до 13 години. Той е първи по класически шахмат с резултат 5,5 т. /от 6 възможни/, следват Ивайло Кирилов с 4,5 т. - ШК "Пловдив", Калоян Тодоров с 4 т. - ШК  "ЧесБомб" /Пд/. Добруджанецът е първи и в дисциплината ускорен шахмат с максимален резултат 6 т. /от 6 възможни/. В блица е втори с една точка по-малко от Стоян Стоянов - ШК "Пловдив". Добро впечатление направиха и задружните малки момичета до 10 год. на клуба, направили дебют в състезание от толкова висок ранг, като в блица са на почетното трето място. Поздравления за 8-годишните участнички в отбора Илиана Костадинова, Надежда Маринова и Даяна Михова.

Държавните отборни първенства по шахмат за 2018 г. завършиха, а ШК „Енергия 21” /гр. Добрич/ отново се представи достойно и е сред най-активните клубове в цяла България. Сигурен съм, че можем много повече. Благодаря на всички родителите, които помогнаха да продължавам,  доколкото мога, да доставям радост на децата, които обичат да играят древната игра на шахмат. Хвала на д-р Руслан Тошев и неговия силен екип и множество доброволци от цялата страна, които искат да помогнат в разчистването на авгиевите обори в шахмата. Вярвам, че ще успеят да направят така, че малки и големи шахматисти да се състезават с гордост под български флаг и всичко да влезе в релси. Дълбоко вярвам, че доброто побеждава не само в приказките, но  в повечето случаи в шахмата, сподели м. с. Тодор Toдоров, председател на  ШК „Енергия 21" /Добрич/.