Наградиха участниците в конкурса „Кесарят Тервел - познат и непознат“

В общинския музей в Тервел откриха изложбата с отличените рисунки и пластики от конкурса „Кесарят Тервел - познат и непознат“.

Наградиха участниците в конкурса „Кесарят Тервел - познат и непознат“

По този повод в зала „Кан Тервел“ на музея се проведе и церемония по награждаване на отличените творци, на която присъстваха зам.- кметът на Община Тервел Дияна Илиева, директори на образователни институции, учители и родители.



Дияна Илиева приветства участниците и им благодари за смелостта да творят по темата за Кесаря Тервел, тъй като историческите извори и графичните изображения за периода на управление на втория владетел на България от рода Дуло са твърде оскъдни. 

Темата за Кан Тервел провокира повече от 70 участници от 8 до 60 години, които представиха своите литературни и художествени творби. Конкурсът се проведе в две направления „Литературно творчество“, без да има ограничения за стиловия и жанровия характер на творбите. 

В тази категория, по обясними причини, участниците са на възраст над 15 години. Участниците в клуб „Наследници на Орфей“ при ЦПЛР „Малкият принц“ и в клуб „Млад журналист“ при СУ „Йордан Йовков“ с ръководители Росица Стратиева и Силвия Александрова представиха най-голям брой текстове - есета, репортажи, размисли, оформени в специален юбилеен брой на вестник „Млад журналист“. Това е една от първите награди в тази категория. 

Другите наградени автори, само с първи награди, са самите учители Росица Стратиева и Силвия Александрова за изследването на родословието на рода Дуло, Дори Рангелова, също учител, за стихотворението „Следа във времето“. С първа награда е отличено и есето „Безглаголен епос“ на ученичката от ПГТО „Дочо Михайлов“ Деница Руменова. 

Най-голям е броят на участниците в категорията „Изобразителни и приложни изкуства“. В нея се включиха младите творци от Школата за изобразителни и приложни изкуства и Школата по керамика при ЦПЛР „Малкият принц“ с ръководители Виолета Янкова и Цанка Жечкова, както и ученици от Обединено училище „Д-р Петър Берон“ с. Коларци, Основно училище „Паисий Хилендарски“ с. Безмер и Начално училище „Хр. Ботев“ с. Каблешково. 

Класирането в тази категория бе по възрастови групи: 7-10 години, 11-13 години, 14-18 години и над 19 години. Класираните участници в тях са: първи места - Никола Николаев, Александър Диян, Дилек Юксел, Десислава Мирославова, Донка Георгиева, Ивета Красимирова, Виктория Пламенова, Иван Пенев, Марина Николаева, Радостина Георгиева, Виолета Янкова, Иева Калнина. Освен рисунки, тук са отличени пана от плъстена вълна и макет от бяла глина на Храм „Св. Георги“. С второ място са отличени рисунките на Кенан Бейти, Златина Сюзън Лон Пети, Аниса Абил, Дияна Пейчева, Райя Пламенова, Дамла Вежди, Мелиха Билент, Димяна Ганчева, Станислава Михаилова, Едие Мехмед, Семиха Демирел, Грациела Юлиянова, Мелиса Джемалдин. На трето място са класирани Самуил Георгиев, Ерен Мегдат, Емин Емилов, Гюлбен Назмиева, Сезен Мехмед, Мария Николаева, Глория Желева, Жаклин Тодорова, Рейхан Ридван, Серхант Кадиров, Иванина Тодорова. Поощрителни награди получиха Поли Деянова и Елеонора Валентинова.

Две специални награди бяха връчени на ученичките от 4 клас Ивайла Иванова и Диляра Феркан за най- активно участие. Двете момичета са представили литературни творби, рисунки и пластики, изработени от глина.

Всички участници получиха грамоти за участие и предметни награди- юбилейната марка „Кан Тервел“ и специално изработен магнит с изображение на паметника Кан Кан Тервел в града. Класираните на първо, второ и трето място, както и отличените със специални награди получиха Диплом и парични премии в размер на 100, 70 и 50 лв. Предметните и паричните награди бяха поставени в специални пликове с восъчен печат на Кан Тервел и са осигурени от Община Тервел.

В церемонията по награждаването със свои изпълнения се включиха Църковен хор и Вокална студия Тервел с ръководител маестро Живко Колев, третокласникът Никола Николаев с изпълнение на гайда, Нелин Тахсин с изпълнение на стихотворението „Ювиги хане“ от Цветанка Костова.