43 лъжливи сигнала за пожари в Добричко от началото на годината, глобата е до 20 000 лева

43 лъжливи сигнала за възникнали пожари на територията на Добричка област са подадени от началото на годината, съобщи за Добрич онлайн директорът на регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Дарин Димитров. Той посочи, че като брой се запазват – за същия период на м. г. са били 41.

43 лъжливи сигнала за пожари в Добричко от началото на годината, глобата е до 20 000 лева

Димитров обясни, че лъжливите повиквания се делят на добронамерени и недобронамерени и няма точна статистика кои колко са. 



Добронамерените са когато човекът, подаващ сигнал за пожар, се е заблудил, обясни Димитров. Той разказа, че това често става при хората, занимаващи се с преброяване на птиците. Когато гледали през биноклите си при сухо време често се вдига прах и можело да се заблудят, че е пушек от пожар. 

Добронамерени лъжливи сигнали за пожари се получавали нерядко и при пушек при почистване на отпадъци, но в пространства, които са ограничени и не крият опасност.

Макар и без точна статистика злонамерените сигнали за пожари са повече от добронамерените, посочи Добрин Димитров. Те са за запалвания в постройки – обществени и частни, за горски и полски пожари.

За нас всяко лъжливо повикване е много сериозно, защото много често се налага отклоняването на техника и хора, посочи директорът на регионалната дирекция.

Той сподели, че в някои от случаите на лъжливи повиквания обектите не се посещават от огнеборците. При тях дежурният служител в Оперативния център може при воденето на конферентния разговор с подалия сигнала да прецени, че става дума за неверен сигнал за пожар. Трябва обаче да е сигурен на сто процента, посочи Димитров. 

При лъжливите повиквания се изхабява държавен ресурс, каза директорът на добричките огнеборци. По думите му на място се изпращат техника и хора, а може да се окаже, че в същото време има истински пожар на друго място. Дарин Димитров даде за пример лятото на 2016 година, когато имаше много произшествия в сухи треви и отпадъци. При едно такова фалшиво повикване можеше областният град да остане без хора и техника, каза той. „Може, в най-лошия случай, да се окаже, че е застрашен човешки живот, което е най-страшното“, коментира огнеборецът. 

За два от последните лъжливи сигнали за пожари разказа директорът на РД „ПБЗН“. 

В следобедните часове на 7 октомври е получено съобщение на телефон 112 за пожар в хотел „България“. Според него горят три стаи и има трима пострадали. Веднага към мястото на произшествието са изпратени два пожарни автомобила, полицейска кола и две линейки. 

Хотелът е особено място, в центъра на града. За такива обекти има разработени оперативни планове и автомобилите се ситуират по определен начин, сподели Дарин Димитров. Той обясни, че при такъв сигнал пожарните автомобили преминават по плочите на центъра. Има риск да бъдат нанесени определени щети при пожарогасенето, тъй като може за се наложи за осъществяването му да бъдат премествани автомобили. 

„За нас три горящи стаи с трима ранени вече е голям пожар. Говори, че или е вилнял достатъчно дълго и  се е разпрострял, или че е умишлен – каза шефът на огнеборците – Пътувайки към обекта не знаем колко посетители има, на един етаж ли е. Създава се психическо напрежение за нашите служители“.

Димитров разказа още, че когато се установи, че повикването е фалшиво, се прави проверка от пожарникарите на обекта и през това време екипите – на Бърза помощ, на полицията, чакат на място докато тя не приключи. 

Другият сериозен случай от последно време на лъжливи сигнали за пожар по думите на Димитров е фрапиращ. Той каза само, че става дума за три злонамерени сигнала, подадени през кратък период от време, за пожар в селскостопанска постройка. Директорът на РД ПБЗН не разкри повече подробности, тъй като по случая се работи.

Най-често лъжливи сигнали се подават за пожари в жилищни постройки или в открити пространства – в гори, на сухи треви, а в по-малък процент – в хотели, производствени и селскостопански обекти и обществени сгради, каза Дарин Димитров.

Авторите на злонамерени лъжливи сигнали за пожари носят наказателна отговорност по Закона за Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112. Глобата при подаден неверен сигнал на тел. 112 е от 2 000 до 5 000 лева. Ако обаче следствие неверния сигнал обектът е посетен от екипи на службите за спешна помощ, пожарна, полиция глобата е от 10 000 до 20 000 лева. Ако има и щети се обезпечават нанесените вреди.