Октриха оранжерията на първото социално предприятие в Добрич, където хора с интелектуални затруднения полагат труд

Официално откриха оранжерията на социалното предприятие на фондация „Свети Николай Чудотворец“ „Чудната градина“

Октриха оранжерията на първото социално предприятие в Добрич, където хора с интелектуални затруднения полагат труд



Съоръжението, което е с площ почти 200 кв. м, се намира зад магазин „Лидъл“. В първото социално предприятие за Добрич младежи с интелектуални затруднения полагат труд и с любов отглеждат растения.


Отец Велико от храм „Света Троица“ отслужи водосвет на откриването на оранжерията.


Всички знаят на какво прилчаше това място. Положихме страшно много усилия, каза Мария Методиева, председател на фондацията. Тя благодари на всички, които са съдействали за осъществяването на проекта.


Без вас нямаше да стане нищо. Този проект е голям, защото се случи с всички участници, които се включиха в него, допълни Мария Методиева.


Благодаря на тези отговорни хора, които с всички усилия се пробваха и успяха да обединят една голяма общност, каза Йордан Йорданов, кмет на Община Добрич. Той подчерта, че през последните години наблюдаваме разединение, но проектът на „Чудната градина“ прави точно обратното. Обединиха не само частния и кооперативен бизнес, обединиха Община, граждани и общи усилия, за да сме свидетели на това в момента, допълни кметът. Той увери, че Общината и Общинските предприятия винаги ще съдействат и помагат с каквото могат.


През август стартира програма за хора с увреждания на Агенцията по заетостта. Проблемът е, че не отговаряме на всички условия. Стартирахме нашата стопанска дейност през тази календарна година и още нямаме подадена годишна данъчна декларация и съответно код за икономичекса дейност, обясни Мария Методиева. Председателят на фондацията допълни, че това ще се случи най-рано януари месец. Когато подадат данъчна декларация, ще може да се провери в статистиката кодът за икономическа дейност и така ще отговарят на всички условия. Тогава ще могат да подадат заявки за програмата за хора с увреждания на Агенцията по заетостта.

По тези заявки планират да назначат около 20 души, от които трима са без интелектуални затруднения. Обмислят повечето от тях да работят на четири часа. Предвидени са и поне трима души, които са с друг вид увреждания. Те ще могат да бъдат наставници или продавачи в градинския център.


Мария Методиева бе категорична, че най-голямата им цел е „Предай нататък“.

Председателят на фондацията коментира, че няма политика по отношение на подкрепената заетост такава, от каквато се нуждаят хората с интелектуални затруднения.

Бизнесът е бизнес, за да може да реализира печалби. Разходите са свързани до голяма степен със заплащането. Освен за нашите хора, трябва да отделим за заплащане и на техните наставници. В този смисъл фонд работна заплата е доста по-натоварващ, когато се работи с хора с интелектуални затруднения. Няма ли държавна политика и дотиране за този вид дейност,  мисията е почти невъзможна, каза Мария Методиева.

Трудности ще има, тепърва предстоят, но най-големите ги преодоляхме. Оптимисти сме, че продължението е неизбежно, след като стигнахме до тук, допълни тя.