Искат имунитета на Марешки, разследват го за изнудване на аптекари от Добрич и още четири града

Главният прокурор Сотир Цацаров отправи днес към Народното събрание искания за снемане на имунитета на шестима народни представители, съобщават от прокуратурата.

Искат имунитета на Марешки, разследват го за изнудване на аптекари от Добрич и още четири града

Исканията касаят разрешение за възбуждане на наказателно производство, на основание чл. 70 ал. 1 от Конституцията на Република България.



Сред шестимата депутати, на които Цацаров иска снемане на имунитета, са Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов, народни представители от ПГ на ПП „Воля“. Спрямо тях, по досъдебно производство, започнало в Окръжна прокуратура - Варна, са повдигнати и предявени обвинения за престъпления по чл. 213 а ал. 2 т. 4 вр. ал. 1 вр. чл. 26 ал. 1 НК - за изнудване. По предявено предно искане на главния прокурор всеки от тримата народни представители е изразил писменото си съгласие за снемане на имунитета, съобразно чл. 70 ал. 2 от Конституцията. 

Понастоящем делото е прието по компетентност от Специализираната прокуратура, като наблюдаващият прокурор, с оглед събраните доказателства, е приел, че са налице основания за привличане към наказателна отговорност на Веселин Марешки, Кръстина Тодорова и Пламен Христов и за престъпление по чл. 321 ал. 6 НК - сговаряне на извършване на престъпления, чрез които се цели да се набави имотна облага. Даденото вече съгласие от народните представители не включва и обвинението за това престъпление, необходимо е повторно сезиране на парламента. 

Обвиненията касаят дейност на Веселин Марешки като съдружник и управител на „Фармнет“ ООД – Варна, а на Кръстина Таскова и Пламен Христов като регионални мениджъри, свързана с отправени заплахи за увреждане на имуществото към собственици на аптеки, с цел те да бъдат принудени да поемат имуществени задължения – да закупуват лекарства и лекарствени средства само от „Фармнет“ ООД, при неизгодни за тях условия /по-високи цени спрямо другите доставчици/.

Припомняме, че според официална информация на Окръжна прокуратура – Варна от юни м. г. в хода на проведеното разследване са събрани доказателства за това, че в периода от есента на 2012 г. до края на 2015 г. в градовете Варна, Добрич, Видин, Плевен и София народният представител Веселин Марешки е заплашил 7 собственици на аптеки с увреждане на имущество и други противозаконни действия с тежки последици за тях. Според доказателствата по делото Веселин Марешки е действал сам във Варна, Добрич и Плевен, а в другите случаи - с народните представители Пламен Христов и Кръстина Таскова.